Utan titel

Konstnär Klum, Mattias
År 2014
Plats Västerort
Teknik/Material Papper
Beställare Sisab
Konstprojektledare Lena From
Koordinater lat: 59.3799569 long: 17.892873

På Spånga gymnasium finns 1 200 djur fördelade på 100 arter. Alla bor de i Djurhuset, som under 2013 fick en ny, ljus och rymlig ladugård (Modellera arkitektur). Ladan är hemvist för bland andra hängbukssvin, roslagsfår och en stor friflygningsvoljär med påfåglar, ölandsgäss, guldfasaner samt många olika slags änder och ankor. Och så iller, chinchilla, degu, taggmöss, marsvin och kaniner förstås.

Lika viktigt som att rusta byggnaden mot fukt och kyla var det att rusta konsten. Medeltemperaturen i huset är cirka 15 grader, och vatten används konstant.

Personalen var bestämd i önskemålet att konsten skulle synas omedelbart i entrén. Lika bestämt var kravet på motiv: Ett djur, helst en direkt avbildning av någon art i djurinstitutionens verksamhet.

Hur gör man då? Inom ramen för enprocentsregeln är ju ett av Stockholm konsts viktigaste uppdrag att ge plats för nya konstnärliga uttryck. Gärna också tillföra något oväntat till den vardagliga miljön som sätter igång tankar.

Önskemål och uppdrag förenades i ett fotografi signerat Mattias Klum (f. 1968), världsledande filmare och naturfotograf som i sin verksamhet ofta uppmärksammat utrotningshotade miljöer.

Bilden föreställer långhornade kor av rasen skotsk höglandsboskap (highland cattle), en ras som Djurhusets elever lär sig att arbeta praktiskt med på Hästa gård i Kista. Foto är en oväntad konst i en ladugård, där bilden klarar sig tack vare klimattåligt laminat på utomhusskyltmaterial. Korna tillfredsställde skolans önskemål om motiv och tillförde en för verksamheten oförutsedd möjlighet till identifikation. En av lärarna uttryckte det så här: – Individerna på bilden är starka, känsliga och egensinniga samtidigt som de tydligt identifierar sig med sin grupp. Precis som många av våra elever.