Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Västertorpsskolan, Västertorp

KonstnärMuhr Birgitta
År2021
PlatsVästertorp
Teknik/MaterialBrons
KonstprojektledareDan Wirén
Koordinaterlat: 59.2914048 long: 17.96976

Utvecklingen av stadsdelen Västertorp präglades av idéer om folkhemmet. Här verkade bland annat byggföretaget Olsson & Rosenlund, vars direktör Fritz Herman Eriksson (1889–1970) var en av pionjärerna för konst i offentlig miljö.

Det var i denna anda som Västertorpsskolan, ritad av Stig Åkerman och invigd 1951, fick sina första konstnärliga gestaltningar. Otte Sköld (1894–1958) skapade mosaiken Vindens saga i ljushallen. Den monumentala fresken Sagan om solen och stormen i skolans trapphus är i sin tur ett verk av Vera Nilsson (1888–1979).

Under de senaste åren har Västertorpsskolan fått ytterligare en byggnad. På gården, mellan de äldre och det nya huset, har Birgitta Muhr skapat en konstnärlig gestaltning som i sitt tema och visuella språk anknyter till den äldre konsten som redan finns inomhus.

Klängskulpturen Sagan om solen, stormen och jag! är utförd i ett klassiskt material – opatinerad brons, som med sin guldfärgade ton vackert avtecknas mot den nya gröna fasaden. När ytan med tiden oxideras kommer ett ljusspel mellan guld, guldbrunt och grönt bli verkets levande färgpalett.

Skulpturen sträcker ut sig cirka fyra meter. Tamparna kryper ner i backen som om de var delar i trädens rotsystem. De samlas kring ett klot för att plötsligt ta fart likt en böljande våg.

Gestaltningen bjuder in till en både visuell och taktil upplevelse. Den länkar samman exteriören och interiören, de ursprungliga byggnaderna och den nya och inte minst visar den hur konsthistorien och samtidskonsten kan berika varandra i en kreativ samexistens.

Birgitta Muhr, född 1961, är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har bland annat ställt ut på Moderna Museet i Stockholm, Teatergalleriet i Uppsala och hGallery i Melbourne, Australien. Muhr har skapat en rad offentliga gestaltningar, till exempel i Röllingbyparken i Åkersberga, Stadsparken i Örebro, förskolan Krumeluren i Hisings Backa i Göteborg och Kallhälls centrum i Järfälla.

Muhr Birgitta, 2021, Västertorp, Brons, Dan Wirén