Windwall

Niklas Seglevi

Konstnär Seglevi Niklas
År 2015
Plats Söderort
Teknik/Material Glas, Aluminium, Sprayfärg, Gummigranulat, Kakel
Beställare Sisab
Konstprojektledare Marianne Jonsson

När Örbyskolan i Älvsjö skulle få en ny matsal med nya klassrum på övervåningen ville skolan att konsten skulle göra ett starkt avtryck och ge en ”wow-faktor”. Både till den nya byggnaden (Modellera arkitektur) och till skolan i stort. Konstnären Niklas Seglevi (f. 1964) svarade med det tredelade verket Windwall, som i kraftfulla kulörer skiftar mellan ett abstrakt och figurativt, lekfullt laborerande med text, form- och färgspråk.

Windwall skapar samband mellan inne och ute, och håller därmed samman skolan som en helhet. På fasaden ovanför entrén sitter en grön aluminiumrelief med runda former. Också på skolgårdens lekplats finns i gummiasfalten runda och färgstarka former, som kullar och cirklar under lekredskapen. För att konsten skulle kunna integreras i markbeläggningen, och konstnären samarbeta med landskapsarkitekten Staffan Sundström (Sweco Landskapsarkitektur), sköt skolan till extra pengar.

De runda formerna återkommer inomhus i entréhallen, som inspringningsskydd på matsalens glasdörrar. Vid entrén till matsalen nns också en stor, böljande vägg av nästan uorescerande färger, som ett ”skynke” av aluminium, till synes tyngdlöst svävande strax ovanför golvet. De böljande formerna löper ut på båda sidor av aluminiumväggen och en turkos färgton ätar samman rummets delar.

Ovanför matsalsentrén är ordet ”mat” textat på tio språk: nska, arabiska, svenska, grekiska, engelska, kinesiska, japanska, swahili, ryska och italienska. På de omgivande kakelväggarna upprepas ordet ”windwall”. Om titeln säger Niklas Seglevi att den kan ge associationer till vindens möte med seglet, båtens vindvägg, som får båten att ändra riktning. Varje människa är sin egen vindvägg som får luftströmmar att ta nya vägar, liksom varje möte med en ny människa sätter nya tankar i rörelse.