Invigning av Collective Strings på Stadsmuseets gård

WALLSTREET Stockholm 2022 är ett regionalt konstevenemang inriktat på offentlig konst. Syftet är att berika våra gemensamma ytor med ny konst som berör, väcker tankar och skapar känslor. Stockholm konst bidrar med ett antal nya temporära konstverk och konsthändelser på olika platser runtom i staden.

Plats: Stadsmuseets innergård
Tid: 14 juni–19  juni 2022. Invigning: 14 juni kl. 10.00 med konstnären Karoline H. Larsen och kulturborgarrådet Jonas Naddebo. 18 juni kl. 13.00 och 15.00 uppförs dansverket Beröring

I Collective Strings, en performance-installation som har vandrat över världen sedan 2005, uppmanar den danska konstnären Karoline H. Larsen till ett gemensamt konstskapande. Alla får vara med i den kollektiva framställningen av ett nytt temporärt konstverk i det offentliga rummet. Material är återvunna bomullstrådar. De som önskar att medverka får kasta en garnboll i luften. Trådarna trasslas in i varandra och formar ett slumpartat, egensinnigt mönster. Ett nytt rum skapas därmed över Stadsmuseets innergård. När det interaktiva konstprojektet är avslutat och installationen tas ner skänks allt garn bort och kan återanvändas i det hållbara samhällets anda.

Karoline H. Larsen är utbildad vid Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn. Hon skapar både tillfälliga och permanenta konstverk. Sedan 2003 har hon varit engagerad i olika former av konstnärligt skapande i det offentliga rummet. Karoline H. Larsen kallar sin konstnärliga praktik för kreativa handlingar. Syftet är att genom ett gemensamt konstskapande generera nya mötesplatser. Collective Strings har bland annat knutits i Rom, Köpenhamn, Beijing, Helsingfors, Kapstaden och New York. Den 18 juni improviserar sex dansare, Daphne Moerk-Jensen, Anna Busk, William Lundberg, Ella Ström, Linéa Alfredsson och Silja Inkamo, i interaktion med Collective Strings. De skapar rörelser från platsen och följer de impulser som uppstår mellan dem och omgivningen. En lekfullhet som väcks ur ett här och nu.

Mer information på www.stockholmkonst.se, www.wallstreetstockholm.se, Facebook och Instagram.

Konstprojektledare: Päivi Ernkvist

Kontakt Stockholm konst:
Stefan Hagdahl, chef Stockholm konststefan.hagdahl@stockholm.se, 08-508 313 20