Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Abstrakt och expressivt på BMX-bana

David von Bahr har skapat en muralmålning på en servicebyggnad vid den nya BMX-banan i Hökarängen. Det abstrakta bildspråket lockar betraktarens blick och sätter igång fantasin.

Stockholms stad har byggt en ny BMX-bana på Hökarängens BP intill Högdalstoppen, som håller på att utvecklas till ett aktivitetsområde. David von Bahr har skapat en konstnärlig gestaltning på fasaden till den nya servicebyggnaden.

Hans verk För säkerhets skull sträcker sig över de fyra ytterväggarna som en nonfigurativ muralmålning i flera sektioner. Här förenas street art-estetiken med expressiv kraft. Bildspråket i målningen är karaktäristiskt för von Bahrs konstnärskap, som ofta bygger på abstrakta former, djärva färgval och känslan av rörelse.

Färgpaletten består av rött, svart och vitt. Kontrasterna är därmed starka. Den avsiktliga avgränsningen i antal kulörer kommer från konstnärens vilja att skapa ett såväl harmoniskt som uttrycksfullt verk som tilltalar betraktaren på ett tydligt sätt.

I bildsektionerna finns både upprepningar och avvikelser. Det är som ett tema med variationer. Lätta, nästan svävande figurer möter tyngre, vassare och mer bestämda former. Mjukare inslag balanseras upp av stramare drag. I sitt säregna uttryck har målningen visuellt släktskap med Matisses klippcollage.

David von Bahr, född 1992, är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han är bildkonstnär och har även samarbetat med musiker på den samtida konstscenen. von Bahr har ställt ut på Galleri Steinsland Berliner.

Fler nyheter