Eva Langes skulpturer i Enbacksparken

Eva Langes skaparkraft handlar om den outtröttliga strävan efter själva kärnan. Med en minimalistisk klarhet hittar hon balansen mellan materialets karaktär och formens elegans. Hennes skulpturer finns nu i den upprustade Enbacksparken.

Midsommarkransen rustas upp i samband med behov av nya bostäder. Även Enbacksparken i området har genomgått en varsam omvandling. Vissa delar har bevarats i sin ursprungliga form, andra delar får nyplanteringar, gradänger och en scen. Gångvägarna genom parken behåller i stort sett sina sträckningar men betonas och förbättras. Det karaktäristiska kuperade landskapet med sina siktlinjer och entrépartier lämnas intakt.

Den upprustade parkmiljön har fått tre nya skulpturer i krysshamrad och mattslipad Bohusgranit. Elefanten och hans bror föreställer två små elefanter på en sockel av Bohusgranit. De är placerade i närheten av Midsommarkransens nya skola. Vågen anspelar i sin form på en liten våg. Verket är placerat på en sockel centralt i parken. Granitskulpturen Stora runda har en rund form och vilar direkt på en stenläggning i marknivå. Även den är placerad centralt i parken.

Med minimala gester fångar Eva Lange skapelsens hemligheter. I hennes konst finns både ögonblickets och evighetens stillhet, både ömhet och styrka. Utgångspunkten är naturens livskraft. Langes objekt växer fram i gränslandet mellan det organiska och det abstrakta. Trots att inget konstnärligt uttryck är modernt för evigt finns det något i hennes formspråk som trotsar tiden. Det talar med det förflutna och det blickar framåt.

Eva Lange, född 1935 i Stockholm, utbildades vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Sedan 1997 är hon ledamot av Konstakademien. Hon har haft en rad separatutställningar, bland annat på Gotlands konstmuseum, Kungl. Konstakademien, Skövde konsthall samt i Riga och Vilnius. Lange har även skapat offentliga gestaltningar. Hennes verk finns representerade på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Museum för Foreign Art i Riga, Lettland, med flera. Som första kvinna belönades Eva Lange med Sergelpriset 2015.

Konstprojektledare: Susann Brännström

Fler nyheter