Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Konst vid Slussen: “Blommad Pelle” av Klas Barbrosson

I tredje upplagan av Konst vid Slussen tar konstnären Klas Barbrosson plats vid Slussen med projektet Blommad Pelle – ett fackuttryck som används för en överfull papperskorg som måste tömmas. Projektet består av tre delar som tillsammans blir ett kärleksbrev till Slussen. Den första delen öppnar den 11 mars 2023.

Först ut är videoverket When the Seagulls Follow the Trawler (2023). Titeln är ett citat från en intervju med fotbollsspelaren Eric Cantona från 1995 som lämnade stort utrymme för analys. I videon testar Barbrosson måsarnas glupskhet och försätter sig själv i en Hitchcock-esk situation. En person köper cheeseburgare och tror att hen kan gå och äta sin burgare i lugn och ro men attackeras gång på gång av måsar i omgivningen. Verket har direkta referenser till 1920-talets stumfilmer samt en uppdaterad estetik funnen i dagens CCTV (Closed-circuit television) – en kamera som används i syfte att övervaka en plats. Scenerna utspelade sig en arbetsvecka vid lunchtid i Göteborgs Slussen, Brunnsparken. Rörelsen, slussen och flödet av människor vid Slussen i Göteborg kan på liknande sätt påminna om Slussen i Stockholm.

Video- och fotoverket är platsspecifika verk, skapade för Slussen 2023, och kan ses på Katarinahissen och i Slussenrummet på Södermalmstorg. Allkonstverket Blommad Pelle visas 11 mars – 25 maj. Första delen bestående av videon When the Seagulls Follow the Trawler visas på Katarinahissen och Slussenrummet vid Södermalmstorg 4. Fotoverket med samma titel kan ses på planken kring Slussen från vecka 11.

Vernissage: 11 mars kl. 14.00–15.00
Plats: Slussenrummet, Södermalmstorg 4
Utställningsperiod: 11 mars till 25 maj

Om Klas Barbrosson
Klas Barbrosson (f. 1976) är utbildad vid den Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Han arbetar ofta med att låta sin konst skapa förskjutningar som kan te sig små, men som får stor effekt. Vidare ifrågasätter Barbrosson kulturbegreppet och utmanar den klassiska, och än idag mycket vanliga, uppfattningen om att det finns en mer värdefull kultur för en högutbildad övre medelklass och en ytlig slit-och-släng-kultur för de unga och lågutbildade.
Barbrosson har ställt ut nationellt samt internationellt på flera konstinstitutioner. Bland andra Thomassen, Galleri Cora Hildebrand, Göteborgs konsthall, Kalmar Konstmuseum, Prosjektrum Normanns, Gallery Steinsland Berliner, Telemarks Artcenter, Art Paris, Bologna Art Fair, The Bucharest Biennale 5 samt Copenhagen Art Festival.

Om Konst vid Slussen
Konst vid Slussen är ett bidrag till att synliggöra olika former av konstnärliga uttryck som inspireras av platsens historia, nutid och framtid. Genom initiativet aktiverar vi en del av Södermalmstorg där ombyggnaden riskerar att bidra till otrygghet och otrivsel.
Konst vid Slussen öppnade i januari 2022 och är ett samarbete mellan Projekt Slussen och Stockholm konst. Under 2022–2024 kommer två till tre konstprojekt per år visas. Projekten utgår från Södermalmstorg men kan även komma att synas på andra ställen vid Slussen.

Fler nyheter