Konstnärshem för Konst vid Slussen del 4

Välkommen till fjärde och sista delen av “Konst vid Slussen” tillsammans med Stiftelsen och Föreningen Konstnärshem, när projektet tar plats vid Södermalmstorg. Projektet presenteras i en serie av fyra utställningar med fokus på det intima mötet mellan konstnär och besökare.

I den sista delen möter vi konstnärerna Peter Czerniak och AnnMari Brenckert där de visar sina verk på Slussenrummet, Södermalmstorg 4. Brenckert kommer även att presentera en nyproducerad performance under vernissagedagen.

I de tre målningarna som Brenckert visar i “Konst vid Slussen” möts vi av en riklighet av färger och en av konstnärens återkommande teman hästen. I relation till stadslandskapet så blir a mötet med hästar intressant eftersom skulpturer av hästar ofta står ensamma som symboler för kraft och/eller under en kung, som ett upphöjande medel.

För “Konst vid Slussen” visar Peter Czerniak en serie akvarellmålningar av just Slussen, där han har följt dess förvandling. Som många av hans tidigare verk så kan varken människor eller bilar ses i hans målningar, då Czerniak vill att det vemodiga och ödsliga ska vara i centrum.

AnnMari Brenckert (f. 1957), verksam i Stockholm, är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och vid École des Beaux-Arts, Aix-en-Provence i Frankrike. Brenckerts konstnärskap balanserar mellan figurativt och abstrakt, med en blandning av flera olika tekniker: måleri, teckning, grafik, skulptur och performance. Tidigare utställningar inkluderar Gotlands Konstmuseum (Visby), MAN- Museum Anna Nordlander på Skellefteå Museum, Grafikens Hus (Södertälje). Brenckert har deltagit i grupputställningar såsom Vårsalongen på Liljevalchs, Nordisk Grafiktriennal, Italienska Kulturinstitutet, samt Kulturhuset (Stockholm).

Peter Czerniak (f. 1947), verksam i Stockholm, är utbildad i konst i både Polen och Sverige med fokus på teckning, måleri och grafik. Czerniak har även en fil.kand.-examen i bl.a konsthistoria från Stockholms universitet och är utbildad vid Lärarhögskolan i Umeå. Tidigare separatutställningar inkluderar Galleri Ekvall+Törnblom (Stockholm), Galleri Tersaeus (Stockholm), Galleri Anigo (Stockholm), Slottsgalleriet (Ekebyhovs slott, Ekerö). Czerniak har deltagit i grupputställningar runtom i Sverige och Europa såsom Nordiska Akvarellsällskapet, Väsby konsthall och Edsvik konsthall.

Vernissage: lördagen 29 oktober kl. 13-16

Utställningsperiod: 29 oktober – 26 november

Plats: Slussenrummet, Södermalmstorg 4

Fler nyheter