Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Konstpaus #11: Posthuman

Konstpaus #11 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med den kreativa studion Posthuman. Tre videoverk visas 25 maj – 08 juli i olika intervall på de tre skärmarna, 4 gånger per timme, mellan reklamen.

Den Londonbaserade kreativa studion Posthuman visar i samarbete med Stockholm konst filmerna Rotate, Plasticine och Zen på stadens stora LED-skärmar.

Posthuman drivs av den rumänskfödde konstnären Dani Macovei som har en konstbakgrund från Central Saint Martins Collage of Art and Design i London. Det var också där han började experimentera med datorgrafik och 3D och lade grunden för Posthumans unika och säregna visuella språk. Posthumans videokonst kan närmast beskrivas som en slags hyperrealistiska abstraktioner. Vi tror oss se och veta exakt vad som händer men datorgrafiken lurar ögat och med små men effektiva förskjutningar ruckas vår uppfattning.

Något som liknar tygstycken eller rep börjar andas och tar formen av hud eller kroppar, färgfält rinner runt som kvicksilver och något underligt tycks ske under ett molnindränkt bildplan. Posthumans märkligt drömska bildvärld manar till ett sinnligt lugn, en andningspaus i storstadshetsen, ett zen-tillstånd i krispig högupplösning.

Under 2022 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto

Fler nyheter