Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Konstpaus #12: Raha Rastifard

Konstpaus #12 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med den internationellt uppmärksammade konstnären Raha Rastifard. Videoverket Suffering visas 15 juli – 2 september i olika intervall på de tre skärmarna, mellan reklamen.

Raha Rastifard är en tysk-iransk konstnär och mycket av hennes konst härstammar från personliga erfarenheter. Hon har rest och bott på många olika platser världen över, något som påverkat hennes konstnärliga praktik. I verket Suffering framträder en kvinnas ansikte i närbild. Hennes hår döljs under en vit sjal och hon tittar rakt på oss. Helt stilla börjar tårar trilla utmed kinderna. Titeln vägleder oss, det handlar om lidande. Och nog bär världen och samhället idag på stor sorg. Krig skapar omänskliga förhållanden och visar på en fasa till synes utan ände. Kvinnor och barn världen över förtrycks och mördas.

I mötet med kvinnans tårar speglas vårt eget lidande, på ett personligt såväl som på ett universellt plan. Ibland kan lidande vara en katalysator för att agera, inte ge upp, skapa förändring. Att orka och att trots allt fortsätta kämpa för en bättre värld måste få finnas parallellt med känslan av vanmakt och sorg. Tårarna kan vara ett resignerande men likaväl ett motstånd och vägran till acceptans.

Till verket hör en dikt av konstnären:

”An endless view of a dimension, which demonstrate a deep point of existence, silently and quietly. The deep suffering demonstration is shared with others, with all and whole. The soul of mankind comes out of history and looks at us closely, suffers and then goes back, crying in history.”

Raha Rastifard är utbildad på National University of Art, Teheran, Freie Universität, Berlin och på Kungl. Konsthögskolan, Stockholm. Hon har ställt ut flitigt i Europa och Iran, men även i Japan, Kina och USA.

Suffering skapades i samarbete med Mehran Tizkar. 

Under 2022 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto

Fler nyheter