Konstpaus #14: XK studio

Konstpaus #14 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med XK studio. Tre videoverk visas 11 november – 6 januari i olika intervall på de tre skärmarna.

Londonbaserade XK studio visar i samarbete med Stockholm konst och Atracta filmerna Breath, Flow och Submerge på stadens stora LED-skärmar.

XK studio har specialiserat sig på hyperrealistisk 3D och animation och har gjort sig kända för ett förföriskt och suggestivt uttryck där de tänjer på gränserna för det visuella språket. Deras arbeten kännetecknas av ett på samma gång exakt som experimentellt förhållningssätt, med inspiration av natur, vetenskap och materialitet, ofta med ett taktilt och fascinerande anslag.

För Stockholm konst har XK studio valt att visa en serie meditativa konstverk som utgår från basala mänskliga processer så som andning, att sjunka samt flödande vätskor. Att koppla den typen av tillstånd till i sammanhanget aparta material skapar verkens magiska realism och ställer verklighetsuppfattningen på ända. Kan en bit tyg andas? Hur rör sig vätskor i ett vakuum? Betraktaren ställs inför en lockande, visuell ovisshet. XK studio förhöjer verkligheten och ger oss något vi känner igen men detta något beter sig inte så som vi är vana vid.

Breathe visas på Katarinahissen fyra gånger i timmen med start hel timme.

FLOW visas på Kungsgatan fyra gånger i timmen med start hel timme.

Submerge visas på Stureplan ca kl. 13 och 16.

Under 2022 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto

Fler nyheter