Konstpaus #3: Niki Lindroth von Bahr

Konstpaus #3 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med konstnären Niki Lindroth von Bahr. Verken visas 5 februari – 26 mars i olika intervall på de tre skärmarna, 5-6 gånger per timme, mellan reklamen.

Den uppmärksammade konstnären och regissören Niki Lindroth von Bahr har rönt stor framgång med sina animationer i handgjord stop motion-teknik med dockor av bla möss, sniglar och fiskar. Nu visar hon delar ur två filmer, speciellt anpassade för Konstpaus och skärmarna utan ljud.

På Kungsgatan och Stureplan visas scener ur Min börda (2017), en animerad musikal som utspelar sig i ett köpcentrum nära en motorväg. På Kungsgatan möts vi av fiskar som sjunger om ensamhetens ångest och frustration, på Stureplan motas tristessen med ett steppnummer i klassisk Hollywoodstil.

Fyra sekvenser ur konstnärens senaste film Något att minnas (2019) visas på Katarinahissen.

– Det är en vaggvisa inför den stora katastrofen, minnen av en värld som håller på att lösas upp, säger Niki Lindroth von Bahr om filmen.

Filmerna blir existentiella fabler med ett melankoliskt grundackord, vi är ensamma i en obegriplig värld tycks de säga. Men trots att apokalypsen lurar runt hörnet finns det något omhändertagande i det absurda, vi är ensamma tillsammans. De poetiska och drastiska texterna är skrivna av manusförfattaren Martin Luuk.

Under 2021 har Stockholm konst bjudit in sex olika konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Niki Lindroth von Bahr (f. 1984) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och är representerad som regissör av Nexus Studios i London. Hennes mångfalt prisbelönta kortfilmer har visats i utställningar och på filmfestivaler som Cannes, Berlinale, Toronto och Sundance. Lindroth von Bahr regisserar under 2021 en ny film för Netflix.
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer