Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Mosaikfönster i Skönstaholmsskolan

Sara Elggren har skapat en konstnärlig gestaltning på Skönstaholmsskolans glasfasad. Konstverkets abstrakta mönster påminner om trådar i en väv och skiftar beroende på årstider, ljusförhållanden och rörelser omkring.

Skönstaholmsskolan, ritad av Lennart Brundin, byggdes 1956. Under sommaren 2022 avslutades en omfattande renovering, som också gav möjlighet till framväxten av nya konstnärliga gestaltningar.

Sara Elggren har skapat sitt verk på glasfasaden till gymnastikbyggnaden. Varje glasruta har försetts med ett printat semitransparant mönster. Motivet, till synes abstrakt, avspeglar hur trådar i en väv rör sig ovan och under varandra enligt specifika principer och hur de tillsammans skapar vävens karaktäristiska teckenspråk.

Konstverket kan upplevas både inifrån och utifrån och förändras beroende på årstider, ljusförhållanden och rörelser omkring. Gestaltningen ger ett insynsskydd utan att skära av ljuset utifrån. På insidan är glasen laminerade. Mönstret lever vidare som ett subtilt skuggspel utan att störa undervisningen.

Elggrens konstverk framstår som en upplyst skärm när det betraktas utifrån efter mörkrets fall och har en liknande effekt inifrån under dagtid. Här finns varken fram- eller baksida. Gestaltningen är också välintegrerad med byggnadens arkitektur.

Konsthistoriskt sett anknyter Sara Elggrens verk till traditionellt glasmåleri och mosaikfönster som tidigare använts i till exempel kyrkor. Som i dessa tidiga förebilder är hennes gestaltning beroende av ljus för att nå sin fulla färgverkan. Elggrens motivkrets är dock sekulärt, hennes formspråk är abstrakt med anknytning till textilkonsten och tekniken är print istället för måleri.

Sara Elggren, född 1986, är utbildad vid bland annat Kyoto University of Arts and Design i Japan och Konstfack i Stockholm. Hon har även fördjupat sig i särskilda tekniker och traditioner, bland annat hos textilkonstnärerna Keiko Yoshida och Honda Minori i Kyoto och hos gobelängväverskan Tricia Goldberg i Berkeley, USA. 

Fler nyheter