Muralmålning i blom året om

Jonathan ”Ollio” Josefsson har skapat en muralmålning i Hässelby strand. Konstverket förmedlar en känsla av en frodande trädgård. Organiska former och intensiva färgskalor samspelar i en lekfull komposition som står i blom året om.

Stockholm konst har utformat en strategi för gatukonst och muralmålningar. Pilotprojektet genomfördes på två av Stockholmshems väggar i gångtunneln invid Fyrspannsgatan i Hässelby strand, i ett område där det i övrigt saknas samtida konst. Syftet med de nya muralmålningarna är att bidra till trivseln i gatumiljön.

Det första uppdraget utfördes av Jonathan ”Ollio” Josefsson som valde att arbeta med växtlighet som tema. Konstnären har tecknat olika blad, blommor och bär som sedan har lagts ihop till lekfulla kompositioner. Dynamiken i muralmålningen skapas bland annat genom skiftande storlekar på växterna.

I färgskalan har Josefsson koncentrerat sig på lila och blått. Dessa dominerande kulörer kompletteras med andra färgaccenter som skapar känslan av rörelse i bilden. Hela verket påminner om en trädgård som blommar året runt.

Jonathan ”Ollio” Josefsson, född 1978, är utbildad på HDK i Göteborg. Han började sin konstnärliga bana med graffiti på 1990-talet och utvecklade sitt lekfulla uttryck genom experiment med nya material och tekniker. Han arbetar gärna i stora format och med expressiva motiv och organiska former i intensiva, glada färgskalor. Josefsson pendlar fritt mellan textilkonst, illustration och måleri. Han har ställt ut flitigt runt om i Sverige, bland annat på Eskilstuna konstmuseum, Luleå konsthall och Nemeshallen i Mölnlycke samt har skapat en rad offentliga gestaltningar, till exempel på Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg.   

Fler nyheter