Nya bildberättelser i Tekniska nämndhuset

Olof Inger skapar berättelser med säreget visuellt och taktilt uttryck. Hans konstnärliga gestaltningar finns nu i det nyrenoverade Tekniska nämndhuset.

Tekniska nämndhuset, ritat av arkitekterna Nils Sterner och Carl-Olof Deurell, invigdes 1965. I samband med ombyggnaden har det uppstått utrymme för ny konst. Olof Inger har skapat tre konstnärliga gestaltningar i PVC-textil för fastighetens matsalar. Materialet i hans collage är extremt hållbart och ljusbeständigt. De utskurna formerna har sytts fast med nål och tråd med enkla rakstygn. Den spännande strukturen i bildytan kommer från skiftningar mellan textilens fram- och baksida.

Motivet i Genom rummet och tiden är en person som rör sig framåt i obestämd tid och rum. Det avlånga verket är uppdelat i fem sektioner, likt sekvenser i en film. S:t Erik anknyter till Stockholms stadsvapen. Verket föreställer Sankt Eriks ansikte. Genom det stiliserade formspråket refererar verket till Stockholms tunnelbanesystem. Ansiktets yta och det som finns under huden tycks pulsera av energi och påminner om de underjordiska tunnlarna som förgrenar sig under staden. Vind och vatten består av utskurna, sammanfogade blå och vita remsor som i en vågig rörelse strömmar genom rummet.

Olof Ingers gestaltningar är ultramoderna släktingar till Bayeuxtapeten (ca 1066), som inte heller är vävd utan broderad med garn i olika färger. Som i det historiska verket arbetar Inger med berättelser i bildsekvenser. Även i hans framställning är perspektivet i bildrummet förbisett och sekundärt. Formerna är avsiktligt förenklade. Uttrycket i formspråket, som utvecklats under konstverkets relativt långa tillverkningsprocess, är direkt, expressivt och abstraherat. Med det konstnärligt sett ovanliga materialet, återvunnen PVC, utmanar Inger den traditionella textilkonsten och visar dess nya, obegränsade möjligheter och djärva uttryck.

Olof Inger, född 1979, är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och Yale University, USA. Han har visat sina verk på bland annat CHART Art Fair i Köpenhamn, Miguel Abreu Gallery i New York, Bonniers Konsthall och Anna Bohman Gallery i Stockholm. Olof Inger tilldelades Bærtlingstipendiet 2012 och Maria Bonnier Dahlin Stipendiet 2013. Han finns även representerad på Moderna Museet i Stockholm.

Fler nyheter