Rymden som plats för alla

Alejandro Montero Bravos konst är både lekfull och tankeväckande. Hans figurativa, färgglada verk i flera delar på förskolan Stallet förmedlar känslan av frihet, omdefinierar normer och väcker tankar kring rymdens gåtfullhet.

Alejandro Montero Bravo har skapat en konstnärlig gestaltning på den nya förskolan Stallet i Farsta. Konstverket består av 39 perforerade plåtar i olika storlekar och 9 LED-armaturer på förskolans norra och östra fasader.

Temat för gestaltningen är rymden, dess obegränsade möjligheter och gåtfullhet. Därifrån kommer också titeln Rymdlig. I bildspråket använder sig Montero Bravo av lätt identifierbara former som lekfulla stickers och emojier. Illustrationerna på plåtarna omges av ett hålmönster.

Konstnärens intention var att skapa en lekfull, karaktäristisk atmosfär som också sätter en prägel på både förskolan och området. Verkets syfte är att förmedla en känsla av rymden som plats för alla.

Montero Bravos visuella uttryck är oftast färgglatt och kosmopolitiskt. Han brukar använda sig av popkulturella referenser och arbetar gärna storskaligt med motiv som vanligtvis kommer från mindre format. Spontant kan det upplevas som en glad hälsning och ett lustspel för blicken. Samtidig är det konst som ifrågasätter övermakt, omdefinierar västerländska normer och förverkligar idéer om estetisk frihet och människans rätt till sin identitet.

Alejandro Montero Bravo, född 1989, är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han har visat sin konst i Sverige, Norge och Peru. Montero Bravo har skapat en rad konstnärliga gestaltningar på offentliga platser, bland annat i Växjö kommun och på Södersjukhuset i Stockholm. Han är representerad på Uppsala konstmuseum, hos Stockholms stad och Katrineholms kommun.

Fler nyheter