Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Invigning av Matías Di Carlos skulptur på Vanadisplan

Den monumentala skulpturen Crossroads i corténstål av Matías Di Carlo flyttar temporärt in på Vanadisplan. Välkommen på invigning, fredagen den 9 september kl. 14:00.

Med sina italienska rötter har Matías Di Carlos skapande präglats av en lång tradition inom konstnärligt järnsmide. Di Carlo representerar den fjärde generationen inom sin släkt som bemästrat eld och metaller, och utifrån dessa färdigheter har Di Carlo utvecklat sitt karaktäristiska skulpturspråk, där spelet mellan täthet och tomrum, ljus och skuggor, har en avgörande estetisk betydelse. Visuellt påminner skulpturen om en gigantisk origami. På ett teoretiskt plan kan Di Carlos formspråk förknippas med den franske filosofen Gilles Deleuze och hans sammansatta idéer om mångfaldens veck (le pli). Samtidigt så undersöker Di Carlo universums komplexitet och de strukturer som döljer sig i naturen. Konstnärens verk Crossroads kännetecknas av minimalistisk stringens: skulpturen består av varken insida eller utsida. Alla delar samverkar på ett jämbördigt sätt. Materialet – corténstål – lever, andas och åldras på sitt eget sätt. Vädret och olika ljusförhållanden gör att färgtonen skiftar, från orangebrun till rödbrun, och får en vacker patina med tiden.

Verket är ett av Stockholm konsts bidrag genom WALLSTREET Stockholm 2022. WALLSTREET Stockholm 2022 är ett regionalt konstevenemang inriktat på offentlig konst. Syftet är att berika våra gemensamma ytor med ny konst som berör, väcker tankar och skapar känslor. Stockholm konst har bidragit med ett antal nya temporära konstverk och konsthändelser på olika platser runtom i staden. 

Läs mer om WALLSTREET Stockholm 2022
Instagram: wallstreetstockholm
Web: wallstreetstockholm.se

Konstprojektledare: Torbjörn Johansson

Fler nyheter