Tidsresenär från framtiden

En bläckfisk, som en tidsresenär från framtiden, har strandat vid Klara sjö. Johannes Heldén har skapat en figurativ skulptur som vilar på en terrazzorundel. Konstverket väcker existentiella frågor om livet på jorden och universums starka krafter.

Den långsträckta strandparken Blekholmsterrassen med öppna gräsytor och storvuxna träd kantas av bostäder, Kungsbron i norr och Klarabergsviadukten i söder. Parken ligger utmed Klara sjö och är en dold oas med promenadstråk vid vattnet och bryggor med sittplatser.

I samband med parkens upprustning har Johannes Heldén skapat en aluminiumskulptur som föreställer en bläckfisk med en stormlykta i en av sina armar. Bläckfisken har inristade illustrationer som påminner om tatueringar.

”Om hundra år kommer jordens klimat vara radikalt förändrat”, skriver konstnären. ”Kanske har bläckfisken sökt sig norrut i haven när vattentemperaturen ökat, kanske är den på väg upp på land med – eller som – ett budskap.” Han beskriver vidare bläckfisken som en tidsresenär som drömmer eller minns mänsklighetens tid på jorden.

Terrazzoformen, som skulpturen vilar på, kan symbolisera vattnet som stiger upp ur underjorden eller ett kosmos med stjärnor och galaxer som bläckfisken reser igenom.

Johannes Heldén, född 1978, är konstnär, författare och musiker. Han är utbildad vid Valands konsthögskola i Göteborg. Heldéns verk rör sig ofta mellan olika konstnärliga genrer och material och knyter an till teman som ekologi, artificiell intelligens och berättande. Han har blivit känd för sina suggestiva studier över fantasivärldar som oftast liknar oroande mycket vår verklighet i en osäker men knappast otänkbar framtid. Heldén har ställt ut i Sverige och utomlands, bland annat på Moderna Museet i Stockholm, Centre Pompidou i Paris och UB Center for the Arts Buffalo i New York. 2015 mottog han Åke Andréns konstnärsstipendium.

Fler nyheter