Vårbergs jättar

Nu är den konstnärliga gestaltningen Vårbergs jättar på plats. Det är två gigantiska skulpturer i ljusblå betong som utgör Stockholms stads stora satsning på offentlig konst i Skärholmen.

Konstverket Vårbergs jättar består av två delar tillsammans uppbyggda av 85 stora himmelsblå betongblock som har monteras till färdiga skulpturer. På den stora gräsmattan, Pelousen, nedanför sjukhemmet i Vårberg vilar den största jätten som är 19 meter lång, nio meter bred och fem meter hög. Ett hundratal meter därifrån, i Stråkparken, stiger en kvinnlig figur upp ur marken. Hon stöder armarna mot gräset som om hon satt vid ett bord. Verket är tre meter högt.

Verkets skapare, Xavier Veilhan, är en etablerad och erkänd konstnär i den internationella konstvärlden. Han vann första pris i den internationella konsttävling som Stockholms stad utlyste 2018 som en del i stadens stora stadsutvecklingsprojekt Fokus Skärholmen.

Läs hela pressmeddelandet här!

Läs mer om Vårbergs jättar

Jättekonstverk uppskattas av Vårbergsbor

(Artikel i Mitt i Stockholm 2020-09-11)

Här kommer Vårbergs jättar

(Artikel i SkärholmenDirekt 2020-08-26)

Jättarna intar Vårberg

Snart är jättarna här

Nu byggs det konst för fullt i Vårberg. Det är den konstnärliga gestaltningen Vårbergs jättar som växer fram på Pelousen nedanför sjukhemmet och i Stråkparken.

Vårbergs jättar, 2020 © Veilhan / Bildupphovsrätt, 2020. Foto: Naina Helén Jåma
Vårbergs jättar, 2020 © Veilhan / Bildupphovsrätt, 2020. Foto: Naina Helén JåmaEnprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer