Stockholm Konst logo Stockholm Konst

A Study In Unhuman Sexual Expectations

KonstnärLindberg De Geer,Marianne
PlatsNorrmalm
Teknik/MaterialGranit
Koordinaterlat: 59.3302636 long: 18.0720755

Två blankpolerade granitkaniner har funnit sig till rätta i Kungsträdgårdens försommargrönska. Gestalterna i Marianne Lindberg De Geers skulpturgrupp vinner våra hjärtan med troskyldigt stora ögon och lätt stukade öron medan verkstiteln lyfter fram en annan spänning mellan paret.

Marianne Lindberg De Geers kaniner har förekommit i flera olika skepnader, storlekar och material under de senaste åren. Verket i Kungsträdgården utgörs av två kaniner i granit. Den ena sitter på sina baktassar medan den andra ligger ned. Med en passande höjd på 1,33 meter inbjuder gruppen till lek för Kungsträdgårdens yngsta besökare medan vuxna åskådare troligen intresserar sig för andra aspekter av skulpturen.

I intervjuer om kanintemat har Marianne Lindberg De Geer berättat om barndomens fascination för kaninen i sagan om Alice i underlandet. Och den som på plats i Kungsträdgården kastar en blick på den prunkande, om än hårt tuktade, naturen har knappast svårt att tänka sig kaniner i den lokala faunan.

Verket A Study in Unhuman Sexual Expectations tillkom år 2006 och köptes in år 2009 till staden av Stockholm konst.

Marianne De Geer Lindberg är född 1946 är bl a representerad i samlingarna på Moderna Museet, Magasin 3, Statens Konstråd, Sveriges Radio, Göteborgs Konstmuseum och Wanås Stiftelse.

Lindberg De Geer,Marianne, Norrmalm, Granit