Åkeshovs sim- och idrottshall

KonstnärRenström, Anna, Renström,Anna
År2018
PlatsÅkeshov
Teknik/MaterialBrons, Mässing, MDF
KonstprojektledareMarie Holmgren
Koordinaterlat: 59.3422075 long: 17.9297212

Anna Renström och Carl Boutard har skapat var sin konstnärliga gestaltning för Åkeshovs sim- och idrottshall. Verken anknyter tematiskt och formmässigt till byggnadens funktion och till dess modernistiska arkitektur.

Åkeshovs sim- och idrottshall uppfördes 1959 i en tidstypisk modernistisk arkitektur efter ritningar av Åke E Lindqvist Arkitektkontor. Byggnaden är grönmarkerad på Stadsmuseets kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att den har ett särskilt stort kulturhistoriskt värde och inte får förvanskas.

Konstnären Anna Renström bjöds in att arbeta inomhus på flera väggar och pelare i en korridor innanför entrén. Hennes målningar är utförda på asklaminerade MDF-skivor. Gestaltningen Omklädd passar tematiskt ihop med anläggningens verksamhet. Huvudmotivet är utspridda och hopvikta vardagskläder. Formerna skiftar från tydligt igenkännbara till kraftfullt reducerade. Ena gången är det en varm, stickad tröja och en livfullt rosa skjorta, andra gången ett sjok av mönstrat tyg och texturer som fångar ögat med sina detaljer. Mönster och veck skapar en böljande rörelse i en interiör där det monumentala och det intima möts i samma verk. Koloriten i målningarna baseras på byggnadens färgskala. Det handlar om flera nyanser av vitt, grått och grönt samt kontrasterande rosa. Inslag av glada, starka färgnyanser livar upp helheten och väcker upptäckarglädjen hos barn och vuxna.

För att göra det möjligt för synskadade att uppleva konstverket har Anna Renström adderat en bronsrelief, taktilt avläsbar på motstående pelare. I den gröna tröjan på en av målningarna syns tre stora, glänsande knappar. Dessa detaljer har konstnären återskapat i form av spegelblanka, lackade bronsobjekt. Den nedersta knappen är i lagom höjd för att ett barn skulle kunna spegla sig i. 

Anna Renström, född 1970, utbildades vid Konsthögskolan i Umeå 1993–1998. Hon har bred erfarenhet av att arbeta med måleri och objekt i olika material. I sin konst växlar hon ofta mellan abstraktioner och realistiska figurationer. Renström har haft flera utställningar i Sverige och utomlands. Hon är representerad i flera landsting, kommuner och i Statens konstråd.

Se Carl Boutards konstverk här

Renström, Anna, Renström,Anna, 2018, Åkeshov, Brons, Mässing, MDF, Marie Holmgren