Stockholm Konst logo Stockholm Konst

And then, and then, and then, and then…

KonstnärHyldal, Johan
År2016
PlatsVästerort
Teknik/MaterialVideoloop
KonstprojektledareAnn Magnusson

Med en sex minuter lång videoloop tecknar konstnären Johan Bergström Hyldahl en humoristisk tidslinje över evolutionen. Över 500 rörliga och stillbilder skapar tillsammans femton tablåer där galaxer, dinosaurier, gorillor och astronauter passerar. En meteorit avslutar historien – som genast börjar om.

Kista bibliotek flyttade på sensommaren 2014 till nya lokaler i Kista galleria. Det är Stockholms näst största bibliotek och utsågs 2015 till världens bästa allmänna bibliotek. Önskemålet för den konstnärliga gestaltningen var ett digitalt verk som skulle kunna spegla bibliotekets många roller, som plattform för lärande, som läspalats och som mångkulturell mötesplats.

Inkluderande, inbjudande för alla åldrar och öppet för fria tolkningar blev ledorden för Johan Bergström Hyldahl (f.1984). Han har filmat, fotograferat och datoranimerat, och materialet är sedan frilagt med olika utklippningsmetoder och arrangerat i digitala tvådimensionella kollage. Dessa ordnas i djupled, och en filmad åkning över dem ger illusionen av rumsligt djup.

Resan tar oss till en början genom galaxer och nebulosor innan en evolutionär dans sparkar igång. Kameran åker över eldsprutande bergskedjor, dansande dinosaurier och flygande gorillor. Civilisationen ses som en myllrande tablå med inspiration från målare som Bruegel och Bosch. Svävande astronauter försvinner bakom en meteorit som tar över bildytan och avslutar historien – varpå berättelsen strax börjar om bland galaxer och nebulosor.

Hyldal, Johan, 2016, Västerort, Videoloop, Ann Magnusson