ÅR TAL

KonstnärKanervo, Marja
År2017
PlatsÖstermalm
Teknik/MaterialGranit
Koordinaterlat: 59.3376483 long: 18.0706815

En strålande augustidag detta år som markerade Finlands 100 år som självständig stat, invigdes den finska konstnären Marja Kanervos (f. 1958) skulptur ÅR TAL på Engelbrektsplan.

Verket skapades inom ramen för projektet ”Två länder – en framtid”, som vill ge uttryck för gemenskapen mellan Sverige och Finland genom två offentliga konstverk som placeras i ländernas huvudstäder.

Den svenska konstnären Eva Langes verk TRO HOPP OCH KÄRLEK kommer i ett senare skede att placeras på den centrala gatukorsningen Skillnaden i Helsingfors.

De konstnärliga gestaltningarna har tagits fram i en process där städernas konstförvaltningar Stockholm konst och Helsingfors konstmuseum HAM aktivt medverkat.

För konstnären Marja Kanervo blev arbetet en intressant utmaning.

– Engelbrektsplan ligger centralt men är ett ställe som passeras. Med mitt verk ville jag skapa en plats där människor kan stanna till, ett rum i staden att vistas i. Det ska bli spännande att se hur verket mottas och om det kan ändra platsens karaktär, berättar Marja Kanervo.

Verket består av granitblock, utformade som bänkar, där viktiga årtal i Sveriges och Finlands historia har graverats in. Övre halvan av årtalet finns på ett block och den undre halvan på ett block intill. Åtta par finns. Årtalen går från Stockholms grundande 1252 till Sveriges och Finlands EU-inträde 1995, över 1734 års lag som ännu gäller i båda länderna och 1809 när Sverige tvingades avträda Finland till Ryssland. Några block har lämnats ograverade, öppna för ett framtida viktigt årtal.

”Två länder – en framtid” är ett konstprojekt som initierats i ländernas aktiva civilsamhällen och ingick som en del av det officiella Finland 100-programmet.

Kanervo, Marja, 2017, Östermalm, Granit