Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Arenatorget, Johanneshov

KonstnärRamnek, Cilla
År2018
PlatsJohanneshov
Teknik/MaterialMuralmålning
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.2934299 long: 18.0815517

En väldig kran placerades på Arenatorget invid Tele 2 Arena i mitten av juni. Det var konstnären Cilla Ramnek och hennes medarbetare som gjorde om Klöverns betonggrå skorsten till Stockholms förmodligen största muralmålning, 800 kvm. Med 400 liter gul färg lades grunden till verket Flickorna. Motivet består av rosa rosetter mot en gul bakgrund. Skorstenen är cirka 40 m hög med en omkrets på 20 m.

Klövern arbetar medvetet med att utveckla Söderstaden och vill se en dynamisk och tillgänglig miljö för alla som vistas i området.

– Vi vill skapa mervärden för besökarna och tror att den här typen av projekt levandegör området och gör folk nyfikna och mer benägna att befolka platsen, berättar Rutger Arnhult, vd på Klövern. 

Fyra konstnärer skissade under våren på uppdraget att måla skorstenen: flesh031, Hello Banana, Jakob Ojanen och Cilla Ramnek. Samtliga skisser ställdes ut i närliggande köpcentret Globen Shopping. Det vinnande förslaget togs fram av Cilla Ramnek.

– Jag tycker det är hög tid att rosetter tar plats i stadsmiljön. Motivet har konstnärlig bärighet i kraft av sin laddning. Flickornas mytologiska sagovärld och estetik representeras alltför sällan i offentlig miljö, säger konstnären.

– Konst i det offentliga rummet tillgängliggör kulturen för fler invånare och besökare i staden, därför är det så angeläget, kommenterar kulturborgarrådet Emilia Bjuggren. 

Cilla Ramnek (f. 1959) utbildades vid Konstfack i Stockholm och arbetar med gränsöverskridande konstverk i många olika material. Färg och form står i fokus. Hon har ställt ut separat och i grupputställningar samt arbetat i flera offentliga miljöer.

Muralmålningar

På socialdemokraternas initiativ har Stockholms stad satsat stort på muralmålningar under de senaste åren. Tack vare en öronmärkt finansiering kunde Stockholm konst genomföra en rad omfattande projekt under 2016 och 2017. Arbetet med muralerna fortsatte under 2018.

Ramnek, Cilla, 2018, Johanneshov, Muralmålning, Frida Cornell