Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Att plantera ett träd

KonstnärSvensson​, David
År2009
Teknik/MaterialFotografi
KonstprojektledareMonika Nyström
Koordinaterlat: 59.3048776 long: 18.0311536

David Svenssons båda verk till Årstadalsskolan tar sin utgångspunkt i trädet som en symbol för kunskap, lärande och utveckling genom hela livet men också för hur varje individ ska få växa i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar.

How to plant a tree / Att plantera ett träd är en ljusprojektion av ett högt träd på skolansbyggnadens fasad. När kvällsmörkret faller kan det upplevas det som en inverterad skugga eller ett slags lek med den fotografiska bildens negativ. Men mest av allt är det ett vackert och klart strålande träd – med konstnärens egna ord “ett upplysningsträd”.

Contemplations in the Green / Funderingar i det gröna består av ett fotografi av en man som vilar på toppen av ett träd. Det är en drömlik och lekfull bild av trädet och människans förhållande till det, som bl a för tankarna till den dagdrömmande pojken Kalle i filmen Kalles Klätterträd från 1975 eller till Casimo, pojken i Italo Calvinos roman som beslutar sig att leva bland träden i symbios med naturen.

Båda verken knyter elegant ihop den gamla delen av skolan med den nya, liksom skolans exteriör med dess interiör. Men framför allt skapar de en vacker och viktig bild av den viktiga förbindelsen mellan elevernas kunskap och fantasi.

David Svensson är född 1973 i Skillingaryd, och bor och arbetar i Malmö. Han är bl a utbildad på Konsthögskolan i Stockholm (1997–1998) och Konsthögskolan i Malmö (1998–2000). Han har haft många separatutställningar i Sverige och övriga Norden samt i USA, och har deltagit i en rad grupputställningar. David Svenssons verk finns bl a representerade i Krannert Art Museum, Illinois USA, Malmö Konstmuseum, Wanås, Dunkers Kulturhus / Helsingborgs Konstmuseum, Centro Cultural Andratx, Mallorca och Statens Konstråd.

­

Svensson​, David, 2009, Fotografi, Monika Nyström