A, B, se

Cover Image for A, B, se
Koordinaterlat: 59.3961851 long: 17.8942449

Med gestaltningen för förskolan Lilla Tensta avslutar Hanna Nilsson (f. 1979) och Sofia Østerhus (f. 1979) i Byggstudio sitt tredelade uppdrag inom konceptet Framtidens förskola. A, B, se är en vägg av stenskärvor med graverade tecken och flyttbara tredimensionella bokstäver. Konstnärerna vill inspirera förskolebarnen att intressera sig för bokstäver och skriftspråk.

Byggstudio fick uppdraget för tre interiörer och skapade 2015 A, B, se för Blomsterkungens förskola i Hässelby, för vilken de i oktober 2016 vann guld i Svenska Tecknares Kolla!-tävling. 2016 invigdes deras andra utformning av prototypen för förskolan Bergsgården vid Bredbyplan.

Den interaktiva väggutsmyckningen har tecken och flyttbara bokstäver i olika material och från olika kulturer och tidsepoker. På Lilla Tensta har konstnärerna arbetat med terrazzo, en gjutteknik där krossad sten blandas i cement. Här är väggen en komposition av olika färgfält, med en del ingjutna tecken i metall. Mot den flerfärgade väggen valdes trä och lugna färger till bokstäverna.

Utformningen är inspirerad av klassiska tempelväggar med huggna alfabet och konstnärerna har försökt täcka in språk från hela världen. Flera av språken är sådana som inte används längre, som kilskrift, hieroglyfer eller runskrift.

Väggen kan bli utgångspunkt för att arbeta pedagogiskt med teman som lokal historia, hur kulturer möts, språk, geografi. Byggstudio gör också en översättning av bokstäverna och tecknen och berättar var de kommer ifrån.

Förskolan blev så inspirerad av arbetet att de för egen budget beställde flera terrazzobord till gården.