Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Beckombergaskolan, Bromma

KonstnärAlfred Boman
År2022
PlatsBromma
Teknik/MaterialGesso på duk, Tempera, Tusch
KonstprojektledareSusann Brännström
Koordinaterlat: 59.3602276 long: 17.9019475

I samband med en renovering av Beckombergaskolan har Stockholm konst förmedlat ett så kallat riktat inköp av konstverk inom ramen för enprocentsanslaget. Alfred Bomans målning har placerats i trapphuset på skolans översta plan.

Färgerna droppar och rinner i Alfred Bomans expressivt poetiska verk. Influerad av automatisk skrift skapar han sinnrika abstrakta mönster, där giftiga färgemulsioner reagerar på bildytan utan att konstnären kan förutspå eller planera pigmentets rörelse. I hans konst finns både måleriets storslagenhet och teckningens intimitet. I vissa fall pressas färgen genom duken från baksidan. Motiven sprejas över och färgerna får skära sig med varandra.

Bomans kompositioner formas således delvis som kontrollerade och delvis helt spontana, där mediet självt får bestämma. I bakgrunden vibrerar spår av modernismen och nyexpressionismen.

Alfred Boman, född 1981, är utbildad vid Konsthögskolan Valand och HFBK Städelschule i Frankfurt, Tyskland. Han har haft en rad separat- och grupputställningar, bland annat på Prism i Los Angeles, Kungl. Konstakademien i Stockholm, Filip Project Space i Neapel med flera. Boman har även medverkat i Moskvabiennalen och Göteborgs konstbiennal.

Alfred Boman, 2022, Bromma, Gesso på duk, Tempera, Tusch, Susann Brännström