Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Bobergsskolan

KonstnärBillgren,Helene, Sletvold Moe,Anders, Stjerna,Åsa
År2019
PlatsNorra Djurgårdsstaden
Teknik/MaterialAluminium, Brons, Järn, Ljud, Ljus
Koordinaterlat: 59.3573368 long: 18.0927252

Åsa Stjerna, Helene Billgren och Anders Sletvold Moe har skapat konstnärliga gestaltningar för den nya Bobergsskolan. De olikartade verken håller sig till varsitt formspråk och är helt oberoende av varandra. Naturen som tema binder dem samman

Bobergsskolan reser sig stolt mitt i ett fascinerande, välbevarat industrilandskap kring gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden. De nya lokalerna är till viss del integrerade med gamla byggnader i området. Närmast skolan på den övre skolgården ligger den yngsta gasklockan från 1970-talet – en vit boll på ben som byggs om till kontor. De äldre gasklockorna, 1 och 2, båda i rött tegel, finns i grannskapet och skänker platsen en särskild karaktär. Skolkomplexet består av tre byggnader: A, B och C. Trämaterial varvas här med ljusa ytor och lekfulla färger. Kultur och natur möter varandra.

Stockholm konst har fått i uppdrag att enligt enprocentsregeln berika den nya skolmiljön med konst. Resultatet är tre olikartade, platsspecifika verk.

Naturen som motiv förekommer även i Helene Billgrens Utsmyckning för Mediateket som är en del av Bobergsskolan. Billgren har skapat ett halsband av grankvistar i två rader, som i sitt monumentala format sträcker sig från taket mot golvet. Fönstren integreras i verket och blir ett slags diamanter i den skulpturala kompositionen. Grankvistarna, utformade i järnstänger, varierar i form och längd. Varje gren kläs med bastsnören som skapar ett organiskt intryck. Grankottar, gjutna i brons och bemålade i rött, blått och ockra, förvandlas till granens berlocker.

Helene Billgren, född 1952, utbildades vid Valands konsthögskola. Hon har blivit känd för sitt träffsäkra uttryck. Billgrens konst kretsar ofta kring kvinnor och deras liv, kring kampen med tillvaron och mot stereotyper. Förutom måleri och teckning skapar Helene Billgren fascinerande assemblages.

Se Anders Sletvold Moes konstverk här och Åsa Stjerna konstverk här

Billgren,Helene, Sletvold Moe,Anders, Stjerna,Åsa, 2019, Norra Djurgårdsstaden, Aluminium, Brons, Järn, Ljud, Ljus