Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Brunskogsbacken

KonstnärCitéCréation
År2016
PlatsSöderort
Teknik/MaterialCaparolfärg, Cement
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.2333633 long: 18.1048449

Fåglar och fiske, fotboll och Farstastrandsmacka och en trebent hare – muralmålningen på Brunskogsbacken 40 liknar inget annat. Och det är som det ska vara, för den är gjord utifrån de boendes berättelser.

Muralmålningen i Farsta strand är det första uppdraget i Sverige för Lyonbaserade CitéCréation som sedan 1978 har målat fler än 650 monumentala fresker i flera länder och världsdelar. Projektet är ett unikt samarbete mellan Stockholm konst, Familjebostäder och deras hyresgäster och det franska konstnärskooperativet.

CitéCréation gör målningar med lokala motiv som kan skapa identitet och igenkänning. Hyresgästerna på Brunskogsbacken hade på vårvintern ett möte med den konstnärlige ledaren Halim Bensaïd och delade med sig av upplevelser och minnen, historia och bilder från trakten. De fick senare se skissen till målningen och tycka till om den. I slutet av augusti kom de fyra franska konstnärerna Joëlle, Stéphane, Élodie och Julien till Farsta strand för att på några veckor förvandla den vita gavelväggen på Brunskogsbacken 40 till en 100 kvadratmeter stor målning. Arbetet med att överföra detaljerade delskisser till rätt plats på väggen blev en daglig underhållning som följdes med intresse och kommentarer av hyresgäster och passerande.

Familjebostäder vill gärna att de boende får bidra och sätta avtryck i området och tror att väggen kan skapa samtal och möten, ja till och med att man ska ta en omväg för att se den.

För Stockholm konst är det angeläget att prova nya sätt att arbeta i det offentliga rummet och möta dem som bor och vistas där. På flera håll växer mural- och graffitiväggar fram men i det här sammanhanget har det varit intressant att prova ett mer traditionellt uttryck och se hur det ter sig i vår tid.

CitéCréation, 2016, Söderort, Caparolfärg, Cement, Frida Cornell