Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Camera

KonstnärJakob, Simonson
År2016
PlatsSvedmyra
Teknik/MaterialGlas, Spegel, Stål
KonstprojektledareMonika Nyström
Koordinaterlat: 59.276951 long: 18.0677238

Konstnären Jakob Simonsons uppgift i Svedmyra var att ge lyft och spänning åt ett gångstråk genom gles tallskog. Hans skulpturgrupp Camera utgörs av tre små hus i stål med interiör av spegelmaterial – solida och exakta arkitekturmodeller men med ett inre där rumsligheten löses upp när golv, väggar och tak speglar sig i varandra i det oändliga.

Svedmyra förtätas med nya bostäder inkilade i det äldre beståndet längs en sträcka från t-banestationen söderut genom tallskogen längs Enskedevägen och upp mot Rondellen. I en skogsdunge mellan Postiljonsvägen och Enskedevägen har Jakob Simonson (f. 1974) valt att placera sitt verk.

Camera består av tre skulpturer i rostfritt stål och ett spegelmaterial. Skulpturerna är spegelvända arkitekturmodeller i skala 1:10 av rum och lägenheter i den kringliggande bebyggelsen: en lägenhet från 40-talshusen uppe på höjden, en lägenhet från de nybyggda husen på Enskedevägen och en lekstuga från villabebyggelsen på Sotholmsvägen.

Utifrån ser de små dockhusen anspråkslösa ut med sina dörr- och fönsteröppningar täckta av glas, men interiörerna är helt gjorda i ett spegelmaterial som låter golv, tak och väggar upprepas i en kalejdoskopisk oändlighet. Allt som syns därinne är reflektioner av det som finns utanför – träden, marken, himlen, betraktaren själv, reflektioner som följer dygnets och årstidernas växlingar.

Skulpturerna är placerade på olika höjd, en av dem så lågt att det blir lagom för ett barn eller den som är rullstolsburen att titta in.

Jakob, Simonson, 2016, Svedmyra, Glas, Spegel, Stål, Monika Nyström