Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Carl von Linné

KonstnärKjellberg, Fritiof, Kjellberg,Fritiof
År1885
PlatsÖstermalm
Teknik/MaterialBrons
Koordinaterlat: 59.3391157 long: 18.0727752

Mitt i Humlegården restes 1885 en bronsstaty över Carl von Linné, utförd av Frithiof Kjellberg. Det finns ett talesätt som lyder ”ingen blir profet i sitt eget land”. Men man kan nog påstå att Linné lyckades med det och utan tvekan är han dessutom en av de svenskar som är mest kända utomlands. Han är hyllad som vetenskapsman och många förknippar honom med det vi verkligen uppskattar, svenska natur, sommar, fåglar och blommor.

Linné framställs här som en åldrad man. I ena handen håller han några blommor och boken ”Systema naturae”. De fyra kvinnofigurerna som omger Linné i skulpturgruppen symboliserar Botaniken, Zoologin, Mineralogin och Medicinen.

Inför 300-årsjubileet av Linnés födelse år 2007 restaurerades skulpturen, och man gjorde ett intressant fynd. Konservatorerna var vid arbetet tvungna att krypa in i den stora skulpturen och hittade då en ”flaskpost” i ett skrymsle. I flaskan fanns ett meddelande som lämnats av de som jobbade med Linnémonumentet när det skapades. Texten lyder lite förkortad;

”Uppgift å de arbetare som hava medverkat till Linnémonumentets fullbordande följa härmed. Konstgjutare Petter Schmidt, Wienare, Goldnagel, hans biträde, också från Wien, ciseleraren Schvab från Bayern, ciseleraren Sundstedt, montör Hellqvist och smed Bergström, alla Stockholmare. Stockholm den 2 oktober 1884, medlagt samma dag Linnés huvud påsattes.” Undertecknat av A G Sundstedt.

I samband med 300-årsfirandet återskapades också de blomsterrabatter som planterades runt statyn när den invigdes. Planteringen ritades av Stockholms stads förste stadsträdgårdsmästare Alfred Medin, och var en tapetgrupp, det vill säga en rabatt skapad i olika mönster och färger, här med ca 21 000 växter!

På den plats där skulpturgruppen nu är placerad stod förr Rotundan där bl.a. Svenska Teatern hade sin scen under 1700-talets slut. 

Kjellberg, Fritiof, Kjellberg,Fritiof, 1885, Östermalm, Brons