Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Depå med sköldpaddsrallyförare

KonstnärFlodman,Lena
År2008
PlatsBlackeberg
Teknik/MaterialAluminium, Betong, Rostfritt stål
Koordinaterlat: 59.3473988 long: 17.8846782

Ingen på väg till eller från Blackebergs tunnelbana från sydost missar Lena Flodmans konstverk Depå med sköldpaddsrallyförare. Titeln berättar exakt vad det föreställer: en sköldpadda, en rallyförare och en depå; i rallysammanhang en plats för både omladdning och vila. Figurerna är gjutna i aluminium, och höjden är inte högre än att rallyföraren kan välkomna sällskap på sköldpaddsryggen av lekande barn. Men, signalerar inte en sköldpadda och en rallyförare dubbla budskap? Jo, bekräftar konstnären i sin beskrivning av verket. Rallyföraren vill framåt. Sköldpaddan bromsar och vill stanna kvar. Två energier möts inom skulpturen som manar till att man ska stanna upp och lugna sig.

För konstnären var det viktigt att få gestalta hela platsen. För att ge sina skulpturer rätt sammanhang har hon också ritat markbeläggningen. En väg genom depån markeras av olikfärgade betongplattor och leder mot en fond av rostfri plåt; arenans affischplats, nu anslagstavla för de boende i området.

Assemblagetekniken som konstnären använt sig av återkommer ofta i Lena Flodmans konst. Den kan bestå av kvarglömdheter som strandfynd och sopor som sätts samman på oväntade sätt och sedan uppförstoras i förädlande material som marmor, brons eller alabaster. Eller, som här, där strandfyndet en sköldpadde-sandform och en rallyförare från en trasig leksaksbil har satts ihop och förstorats 20 gånger i gjuten aluminium.

Skulpturen uppfördes 2008 i samband med stadsdelen Blackebergs 50-årsjubileum och är en donation från Familjebostäder AB.

Flodman,Lena, 2008, Blackeberg, Aluminium, Betong, Rostfritt stål