Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Djungelrabatten

KonstnärAhmed Backström, Siri, Cyrén, Karin
År2016
Teknik/MaterialAkryl, Lack, MDF
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.3651395 long: 17.842188

I Djungelrabatten på förskolan Bokkammaren slingrar sig fem växter med olika karaktär genom tak och golv. Konstnärerna Siri Ahmed Backström och Karin Cyrén låter växterna slå rot i boklådorna på nedre plan och blomstra invid skaparverkstaden ovanpå.

Bokkammaren är liksom Bergsgården (sid.10) en av SISAB:s konceptförskolor, där den konstnärliga gestaltningen vilar på en grundidé som utformas i flera versioner. Illustratörerna Siri Ahmed Backström (f. 1980) och Karin Cyrén (f. 1984) har tidigare haft gestaltningsuppdraget för Knutbygårdens förskola och detta projekt är en vidareutveckling av idén därifrån. 

På Bokkammaren är gestaltningen koncentrerad till två väggar på varsitt våningsplan. Förskolan önskade sig ett verk som var öppet för tolkning och som barnens fantasi kunde ta avstamp i. Konstnärerna inspirerades av nivåskillnaden mellan de båda planen och ville använda sig av den. De tog fram fem former med varsin färg, och formerna fick sedan två olika färguppsättningar, en för varje vägg.

I Djungelrabatten finns nu fem växter med olika karaktär. Rötterna finns i biblioteket på nedre plan och blomkronorna invid skaparverkstaden ovanpå. Växterna är omgivna av småkryp och fjärilar, och i biblioteket på bottenvåningen finns också två figurer som läser en bok och som samtidigt kan användas som bokstöd.

Växterna är skapade av enkla, distinkta former vilket konstnärerna hoppas ska tala till barnens ögon och väcka nyfikenhet och skaparlust. Kopplingen mellan de två våningsplanen kan upptäckas bit för bit av den som rör sig mellan våningarna. Detaljer kan öppna för egna funderingar: Vart är fjärilen på väg? Varifrån kommer snigeln? Var finns egentligen växternas rötter?

Ahmed Backström, Siri, Cyrén, Karin, 2016, Akryl, Lack, MDF, Päivi Ernkvist