Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Djurteatervagn med känslor och väder

KonstnärStrand Ruin,Elin
År2017
PlatsFarsta
Teknik/MaterialBlandteknik
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.2480722 long: 18.0887493

Djurteatervagn med känslor och väder har scen, orkesterdike, gradäng där publiken sitter, sminkloge, garderob och scenmaskineri – allt som behövs för att spela teater. Konstnären Elin Strand Ruin (f. 1970) har tillsammans med snickerigruppen Madam skapat denna fantasins verktygslåda för förskolebarn.

För att hinna med att bygga alla förskolor som behövs i ett växande Stockholm har Sisab utarbetat konceptet ”Framtidens förskola”. En mallförskola gör att tiden från idé till första spadtag kan halveras.

Parallellt arbetar Stockholm konst med ”prototypkonst”, där en grundidé till konstnärlig gestaltning kan utformas i flera versioner. I ett första skede fick tre konstnärer uppdrag att skissa på konst för tre förskolor var. Teatervagnen för Blombacka är Elin Strand Ruins och Madams andra uppdrag, den första vagnen gjordes för utomhusbruk på förskolan Tabulatorn i Råcksta.

Djurteatervagnen har nu fått en lättare konstruktion eftersom den i huvudsak ska användas inomhus och kunna flyttas mellan våningar. Men den har samma mått, 160¬80¬120 cm, och samma generösa utrustning för att spela teater. Scensidan lyser i rött och gult och väggarna har olika djurmönster – gepard, zebra, får. 

Konstnären har till denna vagn skapat flera instrument med fina lågmälda ljud och sytt fler kläder som också fungerar för de vuxna att svepa sig i. Hon har också lagt till två lådor i klart rött och gult och fyllt dem med föremål i respektive färg, små kuriosakabinett där barnen kan fortsätta samlandet. Scenmaskineriet är spakar och en ratt som styr ridån. Teatern kan vecklas ut åt olika håll och bilda ett hus, ett S med flera spelplatser eller ett långt djur med svans.

Strand Ruin,Elin, 2017, Farsta, Blandteknik, Päivi Ernkvist