Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Dog ascending a stepladder

KonstnärWestphalen, Olav
År2009
PlatsVästerort
Teknik/MaterialBrons
KonstprojektledareTorbjörn Johansson
Koordinaterlat: 59.3434676 long: 17.8899872

Invigningen av konstnären Olav Westphalens nya verk Dog ascending a stepladder markerade också åter­invigningen av Södra Ängby skola i Bromma, ritad 1946 av Ture Rydberg, nu renoverad och tillbyggd av Carlstedt Arkitekter.

Skulpturen är placerad utanför huvudentrén och föreställer en schäferhund i naturlig storlek, som är i färd med att klättra uppför en stege. Verket markerar och skänker ny status åt entrén men lockar också till funderingar om skulpturen. Kan den vara ett monument eller minnesmärke över något eller någon – eller inte alls?

Dog ascending a stepladder är en patinerad bronsskulptur som har humoristiska kopplingar till den klassiska konstens allegoriska och heroiska djurskulpturer – genom tiderna flitigt använda i monument över viktiga händelser eller symboler för olika byggnaders och/eller verksamheters status. Olav Westphalens verk föreslår en diskussion om monumentets vara eller icke vara, och består följaktligen av två delar. Den ena är själva skulpturen, en maskot och ett landmärke för Södra Ängby Skola. Den andra är hans arbete tillsammans med några av skolans knappt 700 elever, från förskolan till och med årskurs nio, med att låta dem själva skapa en kollektiv berättelse i efterhand om varför schäferskulpturen – det möjliga monumentet – rests just här.

Den som är intresserad av spänningsfältet mellan den klassiska konsten och dess kritiker kan också betrakta Dog ascending a stepladder som en blinkning till Marcel Duchamps berömda målning från 1912, Nude descending a staircase. Men i arbetet med skulpturen har Olav Westphalen (f. 1963) också botaniserat bland bilder av hur hundar framställs i vår tids reklam för till exempel hundtillbehör – och funnit ett överraskande eko av dåtidens allegoriska skildringar av heroiska djur.

Westphalen, Olav, 2009, Västerort, Brons, Torbjörn Johansson