Dörrhandtag, Stockholmshusen

KonstnärGyllenhammar, Charlotte
År2019
PlatsBandhagen
Teknik/MaterialBrons
KonstprojektledareMårten Castenfors
Koordinaterlat: 59.2573994 long: 18.0353836

Stockholmshusen är ett samarbetsprojekt mellan Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem. Det handlar om ett nytt sätt att bygga: snabbare, effektivare och med lägre kostnader. Det enkla och det fina går hand i hand här.

Stockholm konst bidrar till att göra Stockholmshusen unika genom att addera konstnärlig kvalitet åt i vanliga fall osynliga bruksföremål. På vårt uppdrag har några av Sveriges främsta samtidskonstnärer, Lena Cronqvist, Charlotte Gyllenhammar och Dan Wolgers, tagit fram varsitt förslag på att förvandla draghandtag till konstverk.

Först ut var Charlotte Gyllenhammar vars skulpturala dörrhandtag Mammabarn installerades vid ingångsporten på en fastighet i Bandhagen under hösten. Verket är gjutet i brons som vackert harmonierar med husets material: puts, trä och glas.

Så sammanfattar konstnären sin idé: ”En kvinnas hand och ett litet barns hand är avgjutna. Den unga kvinnan är mamma till den lille pojken. Mor och barn eller Mother and child är ett begrepp, en grundläggande relation. Hon heter Holly och han heter Francis och är 4 år. Holly and Francis. (…) Moderns hand är placerad i en förväntad höjd liksom barnets hand. Förhållandet mellan deras händer är det verkliga avståndet. Jag tycker mycket om diagonalen och dess stringens i förhållande till kroppen och handens grepp. Händerna är som noter på en notrad i ett partitur. Det avslutande snittet vid handleden frigör händerna som i ett trolleritrick eller en dröm.”

Charlotte Gyllenhammar, född 1963, är skulptör och har blivit känd genom ett antal storslagna offentliga verk och utställningar i Sverige och internationellt. Utöver skulptur arbetar hon med installation, video och fotografi. Gyllenhammar är ledamot av Konstakademien och har varit professor på Konsthögskolan i Malmö.

Gyllenhammar, Charlotte, 2019, Bandhagen, Brons, Mårten Castenfors