Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Familj

KonstnärAndreasson, Pärra
År2017
PlatsBromma
Teknik/MaterialLack, Plåt
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3567574 long: 17.9541199

Den som cyklar utmed Ulvsundavägen, förbi Bromma flygplats, möter en hel blomsterfamilj. Konstnären Pärra Andreasson (f. 1968) har planterat 14 blommor, från styvmorsviol till prästkrage, längs cykelvägen. På skylten intill förmedlas kulturhistoria om växterna.

Längs Ulvsundavägen, från Ulvsundaplan till Bällstavägen, har cykelstråken förstärkts. För sträckan förbi bullerplanket vid Bromma flygplats önskades en konstnärlig gestaltning som skulle vara välkomnande och fungera för den som tar sig förbi till fots såväl som på cykel eller i bil.

Pärra Andreasson har placerat en familj om sju individer med dubbla ”ansikten” längs vägen och utgick i sitt arbete från midsommarnattens sju blommor som man lägger under kudden för att drömma om sin tillkommande. Han tänkte också på blommornas egenskaper, i folktro eller folkmedicin. Familjebegreppet är mer öppet. Vilka som ingår i familjen och vilka roller de har låter han vara osagt.

Ett lekfullt och uppmuntrande verk som hämtar sin utformning i det mest vardagliga: de vägskyltar som omger våra resor. Ur samma sorts metall stansar han ut blomformerna som sedan målas med spraylackfärg. Motiven skissas direkt på metallen med sprayfärg och verket formas efter det intryck det gör på plats. Blomskyltarna är också skyddsbehandlade för att klara påfrestningarna från både väder och trafik.

”Mitt mål är att gestaltningen ska uppfattas som folklig och hjärtlig”, förklarar konstnären och hoppas att den som passerar verket ska känna sig upplyft och glad. Och den som tar sig tid att läsa på skylten om blommornas symbolvärde får en fördjupad insikt i svenska traditioner och kultur.

Andreasson, Pärra, 2017, Bromma, Lack, Plåt, Frida Cornell