Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Förskolan Den röda tråden, Hökarängen

KonstnärÅdahl,Anna
År2019
PlatsHökarängen
Teknik/MaterialLjus, Sten, Trä
KonstprojektledarePaola Zamora
Koordinaterlat: 59.253519 long: 18.0912195

Anna Ådahl har utvecklat en idé till ett konsekvent figurativt uttryck – hon har skapat en röd tråd som bokstavligen löper igenom och binder samman interiörer och exteriörer på en ny förskola i Farsta. Den konstnärliga gestaltningen Den röda tråden har också gett förskolan dess namn.

Utgångspunkten för Ådahls minimalistiska och samtidigt uttrycksfulla gestaltning var barnboken Historien om någon (1951), författad av Åke Löfgren och illustrerad av Egon Möller-Nielsen. I boken löper en röd tråd från sida till sida genom olika rum i ett hus. Som Ariadnes tråd, som enligt den grekiska mytologin ledde hjälten Theseus ut ur Minotauros labyrint, löper också Anna Ådahls verk genom förskolans område, såväl inomhus som utomhus. Motivet, som både är ett spår och en olöst gåta, gestaltas på ett lekfullt och innehållsrikt sätt. Ådahls röda tråd förgrenas: två trådar löper från lekparken in till skolans nav, medan ytterligare en leder från gradängen upp och sedan ut på fasaden. Den knallröda linjen anpassar sig till de material som den passerar: kakel, asfalt, plast, LED-slingor, mattor o.s.v. Objekt som kommer i dess väg aktiveras: en lyktstolpe, en lekställning, ett fönster, en gunga. Det i sin enkelhet komplexa konstverket, väcker fantasi och nyfikenhet. Det symboliserar energi, rörelse och livet självt. Det är samtidigt avläsbart för barn i olika åldrar och med olika bakgrunder.

En del av gestaltningen består av belysningsarmatur som svävar bland trädkronorna och skapar ett stämningsfullt landskap. Gestaltningen var nominerad till Svenska Ljuspriset 2018.

Anna Ådahl, född 1973, är utbildad vid École nationale supérieure des Beaux-Arts i Paris och vid Kungl. Konsthög-skolan i Stockholm. Sedan 2015 bedriver hon doktorandstudier i vid Royal College of Art i London. Hon har haft en rad separat-och grupputställningar i Sverige och utomlands.

Ådahl,Anna, 2019, Hökarängen, Ljus, Sten, Trä, Paola Zamora