Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Förskolan Glavsfjorden, Årsta

KonstnärStrand Ruin,Elin
År2020
PlatsÅrsta
Teknik/MaterialTrä
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.2959363 long: 18.0452738

Djurteatervagn för förskolan Glavsfjorden är Elin Strand Ruins tredje och sista uppdrag för Framtidens förskolor. Den komplexa gestaltningen med flera beståndsdelar skapades i samarbete med snickerigruppen Madam, som består av Marie Carlsson och Magdalena Marano, två möbelsnickare med examen från Carl Malmstens verkstadsskola (Carl Malmsten Furniture Studies vid Linköpings universitet). Det mobila konstverket med en lätt konstruktion används inomhus.

I slutet tillstånd är teatern en oansenlig box med måtten 160 × 80 × 120 cm och med naturliga träslag på utsidan. Den kan fraktas ut och in i olika lokaler. När konstruktionen har vecklats ut öppnas istället en färgglad teatervärld med outtömliga möjligheter. Scensidan lyser i rött och gult. Väggarna har olika djurpälsmönster, utförda som tryck direkt på plywood. Konstnären har till denna vagn skapat flera instrument med fina, lågmälda ljud och sytt kläder som också fungerar för vuxna att svepa sig i.

Två lådor i klarrött och gult har fyllts med föremål i respektive färg. Det har blivit små kuriosakabinett för barn som kan fortsätta sitt samlande här. Scenmaskineriet består av spakar och en ratt som styr ridån. Teatern kan vecklas ut åt olika håll och bilda ett hus, ett S med flera spelplatser eller ett egensinnigt djur med svans. Elin Strand Ruin, född 1970, är konstnär och arkitekt med ett djupt intresse för feministisk stadsplanering. Hon jobbar med konst i komplexa stadsutvecklingssammanhang där konst, arkitektur, politik och forskning samverkar.

Bland hennes mest kända konstnärliga gestaltningar räknas konstinstallationen Knitting House (2010), The Kitchen of Praxagora (2016) och det publika konstverket The Kitchen Square (2019) som genomfördes i samarbete med Marabouparken konsthall, Balder och Sundbybergs stad.

Strand Ruin,Elin, 2020, Årsta, Trä, Päivi Ernkvist