Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Förskolan Vingåkersvägen, Örby

KonstnärBillander Elisabeth
År2021
PlatsÖrby
Teknik/MaterialBetong, Mosaik
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.2753081 long: 18.0300341

Barnen på förskolan Vingåkersvägen i Örby behöver inte gå långt för att hitta regnbågens slut. För skolgården har Elisabeth Billander skapat en skulptur som leder rakt in i drömmarnas land.

Billander är intresserad av olika material och deras unika potential. Hon arbetar främst med keramik men har även skapat skulpturer där keramik, trä, textil och andra material samspelar. Hon sätter vardag-liga objekt i nya sammanhang och ger dem en ny form som ready-mades. Referenser till traditionell brukskeramik bevaras, men före-målens ursprungliga funktion sätts ur spel. Hantverk förvandlas därmed till konst vars enda uppgift är att finnas till.

Billanders konstnärliga gestaltning på förskolan Vingåkersvägen föreställer en regnbåge mellan två moln. Skulpturen är skapad i fiberarmerad betong med mosaik av keramik och glas. Det ena molnet har en liten avsats som barn kan sitta på. Under molnet återfinns guldfärgad mosaik som symboliserar skatten.

Regnbågen har genom historien haft en given plats i myter, sagor och religiösa trosföreställningar över hela världen. Föreställningen om en skatt vid regnbågens slut finns i många europeiska kulturer. Regnbågen är också både en traditionstyngd och modern symbol. Generellt representerar den mångfald, inkluderande, hopp, längtan och tolerans.

Genom sin konstnärliga gestaltning lyfter Elisabeth Billander fram individen, det enskilda barnet, och bidrar också med ett färgstarkt inslag på förskolan. I sin form och intensiva färgpalett anknyter verket till sagovärlden. Men det kan också användas i pedagogiskt syfte och väcka tankar kring atmosfären, ljus, vatten och miljö.

Elisabeth Billander, född 1973, är utbildad vid HDK Göteborgs universitet, där hon tog sin masterexamen i keramikkonst 2010. Hon har bland annat ställt ut på Kaolin och Konsthantverkarna i Stockholm, Nääs konsthantverk på Nääs slott i Floda och på Konstepidemin i Göteborg.

Billander Elisabeth, 2021, Örby, Betong, Mosaik, Päivi Ernkvist