Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Grimstagatan, Vällingby

KonstnärMontti Colque Valeria
År2018
PlatsVällingby
Teknik/MaterialMuralmålning
KonstprojektledareFrida Cornell
Koordinaterlat: 59.3586509 long: 17.8694282

Med flashe vinylfärg i en mängd olika kulörer förvandlade konstnären Valeria Montti Colque fyra väggar i Grimsta till färgstarka och fantasifulla naturbilder. 

Svenska Bostäder arbetar med konst som ett led i att skapa en god boendemiljö i Grimsta. De fyra väggarna utmed Grimstagatan utgörs av entrépartier till de olika gårdarna. De är noga utvalda och binder samman ett större område med flera gårdar.

Valeria Montti Colque har stor kunskap om al fresco-teknik och muralmåleri, men de här fyra muralerna är hennes första uppdrag för Stockholms stad. Motiven föreställer djur och växter som kombineras med färgstarka mönster. Inspirationen hämtade hon från det närliggande Grimsta naturreservat.

– Jag ville arbeta med djur och natur med tanke på reservatet och den stora skogen här bredvid, det känns spännande att föra in delar av naturen i bostadskvarteren. Och jag gillar starka färger, här blev det regnbågens färger, berättar konstnären. 

Valeria Montti Colque (f. 1978) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Med måleri, collage och stora installationer skapar hon berättelser med inspiration såväl från sitt eget liv som från myter, religioner, film och musik. Hennes verk innehåller ofta symboler och metaforer, där mjukt möter hårt med ena foten i latinamerikansk folkkonst och den andra i målerisk realism.

Muralmålningar

På socialdemokraternas initiativ har Stockholms stad satsat stort på muralmålningar under de senaste åren. Tack vare en öronmärkt finansiering kunde Stockholm konst genomföra en rad omfattande projekt under 2016 och 2017. Arbetet med muralerna fortsatte under 2018.

Montti Colque Valeria, 2018, Vällingby, Muralmålning, Frida Cornell