Stockholm Konst logo Stockholm Konst

HÄR BOR JAG

KonstnärGöransson, Astrid, Uhlinder, Stefan
År2016
PlatsVästerort
Teknik/MaterialÄggoljetempera, Bladguld, Furu, Väggmålning
KonstprojektledareMonika Nyström

Astrid Göransson och Stefan Uhlinder fullföljer sitt arbete på Tunet i Råcksta med äldreboendet i hus C där många av de boende har rötter i Finland. Inspiration har därför delvis hämtats från vårt grannland, som i Stefan Uhlinders tapetverk med associationer till folkdräkt och broderi, till hustyper och nationalväxter. Astrid Göransson (f. 1956) har gjort en vykortshylla där korten har motiv från de andra konstnärliga gestaltningarna på Tunet.

Ersta Hannahemmet är ett äldreboende med språk, inredning, aktiviteter, mat och traditioner inspirerade av Finland. I Elämän puu (Livets träd) har Stefan Uhlinder (f. 1953) tagit in en rad bildelement från både nyare och äldre tider. På tapetverket i entrén växer Finlands nationalträd och nationalblomma (björk och liljekonvalj) jämnhöga med Aalto-hus, äldre torp och efterkrigstidens frontmannahus.

I entrén finns också ett mindre väggavsnitt där en vers ur en finsk folkvisa flankeras av folkdräktsinspirerade bårder. Jag har sett det som ett egenvärde att boende ska mötas av sitt ursprungliga modersmål, förklarar Stefan Uhlinder.

På de övre planen i huset har en och samma gestaltning använts men i olika färger, rött, blått och grönt. Motivet är hämtat från ”käspaikka”, en typ av broderade dukar som hör samman med den ortodoxa traditionen i Karelen.

Ett vykort är det optimala meddelandet, konstaterar Astrid Göransson – bara några få ord men iakttagelserna gör en individ av sin avsändare. HÄR BOR JAG innehåller en hylla med sju olika vykort (alla gratis) och en inramad teckning av skrivande händer, som på ett poetiskt sätt kan ge impulser att ta ett kort, skriva och posta det.

Göransson, Astrid, Uhlinder, Stefan, 2016, Västerort, Äggoljetempera, Bladguld, Furu, Väggmålning, Monika Nyström