Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Håven, Sköndal

KonstnärPaulsen, Fredrik
År2018
PlatsSköndal
Teknik/MaterialSkumgummi
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.2513511 long: 18.1144335

Maskinen är en interaktiv installation, där en konstnärlig form rymmer ett vetenskapligt innehåll. I sin konstnärliga gestaltning för förskolan Håven skapar Fredrik Paulsen förutsättningar för lärande genom lek. Hans mobila verk hjälper barnen att i lekens form närma sig mekanikens grunder.

Trots att vår vardag är fylld med mekaniska konstruktioner är barnens kunskaper kring kraftöverföring och så kallade ”enkla maskiner” ganska diffusa. En enkel maskin är inom fysik en inrättning som bara behöver en enkel kraft för att utföra mekaniskt arbete. Ett hjul, en cylinder eller en hävstång är exempel på enkla maskiner som var oumbärliga för uppförandet av antikens stora byggnadsverk som pyramider.

Den flexibla installationen Maskinen är ett modulsystem av geometriska former som passar in i varandra som om de var ett tredimensionellt pussel. Färgglada kugghjul, kuggstänger och cylindrar, utförda i textilklätt skumgummi, kan tillsammans bilda en maskin som barnen får bygga på egen hand. Stora format och mjuka former garanterar en fri och säker lek som leder till experimenterande med rörelse, kraft och stillhet.

Verket kan användas som ett pedagogiskt redskap men det följer också en konstnärlig tradition. Geometriska former utgör exempelvis grundstommen för abstrakt konst. Tekniken som en potentiell utopisk eller dystopisk kraft har utforskats av flera konstnärer, särskilt under 1960-talet. I format och material anknyter Fredrik Paulsen till popkonstnärer som Claes Oldenburg, som skapade mjuka versioner av vanligtvis hårda föremål och lekte med att överdimensionera vardagsting.

Fredrik Paulsen, född 1980, utbildades vid Beckmans Designhögskola i Stockholm och Royal College of Art i London. Han är intresserad av experimentell design och småskaliga produktioner. För närvarande driver han ett designkontor och är gästlärare på Formprogrammet på Beckmans Designhögskola.

Paulsen, Fredrik, 2018, Sköndal, Skumgummi, Päivi Ernkvist