Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Hemlös räv

KonstnärFord,Laura
PlatsNorrmalm
Teknik/MaterialBrons
Koordinaterlat: 59.328442 long: 18.0666897

Hemlös räv är just vad verkstiteln beskriver – en räv som försöker hålla sig och en liten unge varm i en brun gammal filt, och som kanske hoppas på några slantar från förbipasserande.

Vid placeringen av bronsskulpturen gjorde Stockholm konst och Situation Sthlm gemensam sak: Stockholmarna uppmanades att rösta på en plats av tre i innerstan där de ville att Hemlös Räv skulle placeras. Röstningen pågick i tre veckor på Situation Sthlms hemsida, i slutet av maj 2009. Ställningen var länge jämn mellan Drottninggatan och Slussen innan Drottninggatan slutligen avgick som segrare med 52 procent av rösterna.

Nu är Hemlös Räv en populär turistattraktion i korsningen Drottninggatan/Strömgatan, alldeles nära regeringskansliets Rosenbad och Riksdagshuset. Med andra ord en plats där den djupaste sociala misären och det ekonomiska välståndet finns sida vid sida och där deras vägar dagligen och bokstavligen korsas av den politiska makten.

Hemlös Räv är gjord av den brittiska skulptören Laura Ford, född 1961. Hennes skulpturer finns bl a i Tate Moderns samlingar och hos Arts Council of Great Britain. Hon representerade Wales på Venedigbiennalen 2005. Räven ingår i hennes skulptursvit Rag and Bone där skogens djur befinner sig i de hemlösas utsatta situation. 

Hemlös Räv/Rag and Bone köptes in av Stockholm konst år 2008 till stockholmarnas konstsamling.

Ford,Laura, Norrmalm, Brons