Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Fy & Bi, House, Midas, Poeten, Pusher och Demonstranten

KonstnärOrtwed,Kirsten
År2018
PlatsÖstermalm
Teknik/MaterialBrons, Stål
Koordinaterlat: 59.3550247 long: 18.0895529

Kirsten Ortwed förenar organiska och artificiella former i gåtfulla konstellationer. Hennes konstnärliga gestaltning för Hjorthagsparken består av åtta bronsskulpturer där det allvarliga och det lekfulla möts.

Det största verket är sju meter i höjd och åtta meter i längd. De övriga skulpturerna varierar mellan 90 cm och tre meter i höjd. Verken bygger huvudsakligen på naturformer som kan uppfattas som en del av det omgivande landskapet. Konsten tycks vid första ögonkastet vara förbunden med jorden. Något subtilt, svårdefinierat signalerar samtidigt att verken snarare förkroppsligar en allians mellan natur och kultur, mellan en organisk utveckling och ett konstnärligt skapande.

Överraskande proportioner är ett av de grepp som Ortwed använder sig av för att addera en lekfull ton till raden av skulpturer i den långsmala parken. En förgylld äppleskrott i monumentalformat blir ett oväntat blickfång. Tankarna går till myternas och sagornas värld. Med skulpturnamn som MidasPoeten, Demonstranten, Pusher, Fy & Bi och House befolkar Ortwed det nybyggda området.

Kirsten Ortwed föddes 1948 i Köpenhamn. Hon utbildades vid Kunstakademiet i Köpenhamn 1972–1975 och arbetar huvudsakligen med skulptur och installation. Ortwed har ställt ut världen över och har skapat en rad verk för offentliga platser. I Sverige är hon känd för monumentet Till Raoul Wallenberg på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Ortwed,Kirsten, 2018, Östermalm, Brons, Stål