Illusion-Tragedi-Komedi

KonstnärCarl, Eldh
År1919, 2016
PlatsNorrmalm
Teknik/MaterialBrons
Koordinaterlat: 59.3468636 long: 18.0398821

Stockholms stad fick en ny offentlig skulptur när en nygjutning i brons av Carl Eldhs skulpturgrupp Illusion-Tragedi- Komedi placerades framför Elite Palace Hotel på S:t Eriksgatan. Donator är hotellägaren och entreprenören Bicky Chakraborty och gjutningen har gjorts av Johan Pettersson vid Petterssons konstgjuteri i Hägersten.

Illusion-Tragedi-Komedi skapades 1919 av Carl Eldh (1873-1954) och beställdes ursprungligen av direktören Charles Magnusson till invigningen av biografen Röda Kvarn. Tanken var att skulpturen skulle placeras i biografens foajé och stå fritt så att den kunde betraktas från alla håll. Magnusson ville att verket skulle symbolisera Filmen och stå klart i brons på bara tre veckor. Den korta uppdragstiden gjorde att projektet aldrig slutfördes men Carl Eldh arbetade vidare med sin idé.

Verket skildrar tre nakna gestalter som skrider fram på rad. Först går Illusionen, en kvinna med lyft huvud, höjd blick och böljande hår, följd av Tragedin, en kvinna med sänkt huvud som döljer sina tårar i sin höjda högerarm med drapering. Sist traskar Komedin i form av en yster faun med svans och två ansikten.

En 88 cm hög gipsmodell finns i Carl Eldhs Ateljémuseum. Eldh gjorde också två små skisser (runt 25 cm) som har reproducerats i både gips och brons i okänt antal. Någon bronsgjutning av den stora modellen gjordes inte under konstnärens livstid, utan först 2006 för placering.

Carl, Eldh, 1919, 2016, Norrmalm, Brons