Järvabadet, Järvafältet

KonstnärJörpeland,Linnea
År2020
PlatsSpånga
Teknik/MaterialBrons
KonstprojektledareMarie Holmgren
Koordinaterlat: 59.3975497 long: 17.9202588

Järvafältet har fått ett nytt utomhusbad. Anläggningens entré vetter mot Eggeby gård, tidigare bondgård, nu knutpunkt för kulturverksamheter och föreningsliv. Med utgångspunkt i platsens historia och i dialog med fri ­ luftsbadets moderna arkitektur har Linnéa Jörpeland skapat en konstnärlig gestaltning på det lilla torget utanför ingången.

Verket är inspirerat av en sida ur kartsamlingen Trakten kring Stockholm i 9 blad, utgiven 1861 av Topografiska corpsen. Med hjälp av färgad terrazzo har konstnären återskapat den gamla kartan över Eggeby och granngårdarna Akalla, Husby, Kista, Tensta, Spånga och Rinkeby. Kartans stiliserade detaljer har tagits fram genom en variationsrik materialbehandling och skiftande färger. Här avbildas även den sällsynta fiskarten grön ­ ling som lever i Igelbäcken.

Den plats på terrazzokartan där själva badet ligger har markerats med en bronsskulptur föreställande ett barn, iklätt badbyxor och med simglasögon över pannan. Under armen håller barnet en badboll i form av en jordglob. På väg till badet har den unga besökaren stannat till för att betrakta ett eklöv på marken. Jordgloben symboliserar områdets etniska mångfald.

Eklövet anknyter till ordet Eggeby: gården bland ekarna. Gestaltningen kännetecknas av en visuell lekfullhet. Det figurativa, berättande formspråket präglas av klarhet, värme och humoristiska inslag. Linnéa Jörpeland, född 1971, är utbildad vid Kungl. Konst ­ högskolan i Stockholm.

Hon har haft en rad separatutställ ­ ningar, till exempel på Kulturmagasinet i Sundsvall, Växjö konsthall och Lars Bohman Gallery i Stockholm. Jörpeland finns representerad i många samlingar och har skapat offentliga verk, bland annat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göte ­ borg och i Inre hamnen i Sundsvall.

Jörpeland,Linnea, 2020, Spånga, Brons, Marie Holmgren