Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Förgrening

KonstnärJytte Høy
År2020
PlatsÄlvsjö
Teknik/MaterialBrons
Koordinaterlat: 59.2843947 long: 17.9964456

Konstverket Förgrening är en del av skulpturgruppen Träden som försvann och kom tillbaka som huvudsakligen är placerad på Kämpetorpsskolans skolgård. Huvudmotivet för gestaltningen är de träd som fick fällas för att göra plats för det nya.

Jytte Høy återupplivar i sitt verk det som försvunnit. Hon använder också en av människans äldsta symboler, som förekommer i olika kulturer. En av de vanligaste tolkningarna är att med sina rötter och grenar förenar trädet jorden med himlen. Det symboliserar vishet, styrka, skönhet och skydd. Skulpturerna på skolgården och ytterligare en med titeln Förgrening, som placerats i den anslutande ekallén, har samma konstruktionsprincip. Skivor av de gamla trädstammarna har varit modeller som gjutits i brons och därefter komponerats ihop till fantasifulla skapelser.

Beroende på avstånd och betraktelsevinkel kan de till synes abstrakta formerna plötsligt uppenbara sig som till exempel ett djur eller fjärilsvingar. Verken, i en varm guldbrun färg, är monterade på betong ­ socklar som kan användas som sittplatser och som harmoniserar med områdets byggnader. Med sin lugna elegans i det organiska formspråket är gestaltningen en naturlig del av den omgivande arkitekturen och den växtlighet som bevarats eller nyplanterats omkring.

Jytte Høy, född 1951, är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hennes konst är ett resultat av en djup analytisk förmåga som kombineras med gedigen hantverksskicklighet och ett poetiskt uttryck. I sitt formspråk använder Jytte Høy gärna mönster och strukturer som skänker hennes verk visuell och taktil balans. Hon har skapat en rad offentliga verk och ställer regelbundet ut. Jytte Høy är representerad bl.a. på Arken, Museum for Moderne Kunst, Neues Museum i Nürnberg och Ny Carlsbergfondet.

Jytte Høy, 2020, Älvsjö, Brons