Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Kämpetorp, Älvsjö

KonstnärLundebrekke,Edith
År2020
PlatsÄlvsjö
KonstprojektledarePäivi Ernkvist
Koordinaterlat: 59.2838037 long: 17.9974935

Den norska konstnären Edith Lundebrekke har skapat ett storskaligt verk på bullerplanket mellan den nya idrottshallen och den närliggande Älvsjövägen. Konstverket är i detta fall en integrerad del av arkitekturen och skapades i samarbete med AIX Arkitekter.

Gestaltningen består av 355 färgade vertikala aluminium­ profiler, monterade med 30 centimeters avstånd till varandra. Väggen är tre meter hög och 108 meter lång.

Syftet var att bidra med en konstnärlig gestaltning som är omedelbart iögonfallande och som samtidigt ger ständigt nya visuella upplevelser åt de förbipasserande. Konstnären har valt att arbeta med till synes enkla, upprepade mönster och ett sofis­tikerat färgspel med optiska effekter som skapar rörelse i det statiska verket.

När väggen betraktas från sidan uppenbaras rader med färgade pelare som bildar diagonala band. Rakt framifrån ser man däremot en vit vägg. Genom de förglasade fälten skymtar skolgården och idrottsanläggningen på andra sidan.

I gestaltningen används primärfärger. På den ena sidan av väggen är huvudfärgen blått och på den andra sidan är det rött. De färgade profilerna kastar skuggor som blandas med varandra och skapar skimrande färgskiftningar. Intensiteten varierar i takt med dagsljusets förändringar. Beroende på betraktarens per­ spektiv uppstår också nya visuella intryck som ständigt förändrar upplevelsen av färg, rum och material. Den motståndskraftiga metallen uppenbarar sig som om den var ett mjukt, följsamt tyg.

Edith Lundebrekke är utbildad vid Statens håndverks­ og kunstindustriskole i Oslo. Hon arbetar med trä, glas, tegel, metall och textil. Lundebrekke har haft en rad utställningar i Norge och internationellt och skapat flera offentliga gestalt­ningar, till exempel på Rikshospitalet i Oslo, Norges Bank och Stjørdal kirke 

Lundebrekke,Edith, 2020, Älvsjö, Päivi Ernkvist