Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Kista vård- och omsorgsboende

KonstnärLindberg, Hanne, Sundin
År2018
PlatsKista
Teknik/MaterialGlas, Sten, Textil
KonstprojektledareJohan Norling
Koordinaterlat: 59.4021086 long: 17.9422094

När Kista vård- och omsorgsboende skulle byggas om fick konstnären Kristoffer Sundin uppdraget att skapa en konstnärlig helhetsgestaltning för den nyrenoverade byggnaden. Han valde nötskrikan som ett genomgående tema.

Kista vård- och omsorgsboende ställer särskilda krav på en konstnärlig gestaltning jämfört med andra allmänna platser. Det är ett hem för äldre, som ger omsorg och gemenskap. Verksamhetens karaktär kräver att konsten får ta plats och göra avtryck i interiören, men på ett varsamt och respektfullt sätt.

I samarbete med formgivaren Hanne Lindberg har Kristoffer Sundin skapat en platsspecifik, konstnärlig gestaltning som förmedlar lugn och enkelhet, positiv energi och tydlighet. I den rumsliga helhetsinstallationen ingår gardiner, amplar, taklampor, broschyrställ, klockor, våningsskyltar, bord, anslagstavlor och fria bergsliknande former runt rummens väggar. Alla dessa delar förhåller sig till ett fågelmotiv – nötskrikan – som svävar mitt i rummet. Kristoffer Sundin har tagit fasta på att nötskrikans glömska är dess främsta bidrag i ekosystemet. Nötskrikan samlar ekollon och brukar glömma var nötterna gömts. Fågeln hjälper därmed eken att fortplanta sig. 

Verket som helhet består av olikartade delar, platsspecifika objekt och fint hantverk som kompletterar boendemiljön. Olika material som granit, marmor, betsad och oljad furu, kork, terrakotta, glas, pärlemor och textil skänker en rikedom av taktil upplevelse. En sober men distinkt färgsättning bidrar till att skapa en vacker och trygg innemiljö för boende, personal och besökare. 

Kristoffer Sundin är inredningsarkitekt, möbelformgivare och konsthantverkare. Han utbildades vid Konstfack i Stockholm 2007–2011. Hans produktion utmärks av småskalighet, experimentlusta och lekfullhet, oavsett vilket material han än arbetar med. Syftet med de objekt som han skapar är att de får behålla sin själ.

Lindberg, Hanne, Sundin, 2018, Kista, Glas, Sten, Textil, Johan Norling